Ribe mračnih dubina

Kada ste na letovanju, verovatno vas obuzme strah kada čujete da je u blizini viđena ajkula. Morske dubine kriju ipak mnogo jezivija stvorenja koja se po izgledu mogu meriti sa najstrašnijim čudovištima horor filmova. Predstavljamo „prvu trojku“.

Oštri zubi kao igle, svetleći mamci, udica kao nastavak kičme... Sve su to odlike proždrljivaca koji nastanjuju mračne dubine okeana.

Ribolovac riba - udičarka

Ako ova riba nije predmet noćnih mora, ne znamo šta bi to moglo biti! Živi u mračnim dubinama Atlantika i Antarktičkog okeana na kilometar ispod površine vode.

Ove vodene zveri su obično smeđe ili sive boje a mogu da dostignu dužinu do tri metra, iako je većina duga oko pola metra.

Ribolovac riba ima veliku glavu, zastrašujuća usta i oštre zube koji je čine da izgleda upravo kao biće iz horor filma. Ipak, samo ženke ove ribe imaju posebne fizičke karakteristike po kojima je ribolovac poznata riba i po čemu je i dobila ime. Naime, deo kičme ribe viri iznad njenih usta i liči na pecaljku.

Taj svetleći mamac dovoljan je da privuče plen, kojim se udičarke hrane. Svetlost proizvode zapravo bakterije koje rastu na delu kičme koji udičarki služi kao fatalna pecaljka.

Zmijozuba riba

Pri prvom pogledu na ovu ribu, jasno vam je kako je dobila ime. Uprkos svom surovom izgledu, zmijozuba riba je prilično mala. Može da poraste u dužinu najviše 18 centimetara i potpuno je bezopasna za ljude.

Živi u dubinama od čak 11 kilometara u tropskim vodama. Za razliku od drugih riba koje žive na velikim dubinama, zmijozuba riba ne čeka na svoj plen već aktivno traži hranu što joj i nije tako teško imajući u vidu da su njene čeljusti u odnosu na veličinu tela jako velike a pritom i vrlo oštre.

Viperfiš - riba zmija

Ovaj predator je još jedna riba koja voli velike dubine i koja ima velike vilice sa zubima koji su poput igala.

Kao većina riba koje žive u mračnim dubinama okeana, imaju organ koji proizvodi svetlost i koji ima ulogu da privuče plen. Ipak, ako svetleći mamac „omane" ova riba koja je jako brz plivač, juri svoje žrtve i lako ih probija zubima.

Riba zmija se može naći u različitim bojama od zelene do srebrne, crne i plave. Nastanjuje se u dubinama od oko pet kilometara.

Istraživači smatraju da riba zmija u prirodnom okruženju može da živi čak 30 godina dok u zatočeništvu može da preživi svega nekoliko sati.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара