Zvukom bubnjeva protiv Kronove bolesti

Mladić iz Nju Džerzija koji boluje od Kronove bolesti koristi svoj muzički talenat kako bi prikupio novac za novo naučno istraživanje o zapaljenskim bolestima creva, koje su hronične i još uvek neizlečive. Udarajući o plastične kante u hip-hop ritmu, Gideon trenutno nastupa u gradovima Kalifornije i nada se da će svojim primerom motivisati ne samo one koji boluju od takvih bolesti već i sve humane i talentovane ljude koji žele da kroz umetnost ulože u nauku, a samim tim i u ljudsko zdravlje.

Bolest može da demotiviše i obeshrabri, zato nam je uvek drago kada vidimo da postoje oni koji ne odustaju i koji svojom snagom bodre ljude oko sebe. Upravo takvu pokretačku snagu ima mladi Gideon Grosman, koji svojim talentom i entuzijazmom pokušava da pomogne sebi, ali i svima onima koji imaju Kronovu bolest, zapaljensko oboljenje creva.

Izvodeći dinamične hip-hop ritmove na improvizovanim bubnjevima ‒ plastičnim kantama, Grosman pokušava da prikupi sredstva za nova medicinska ispitivanja pomoću kojih bi se možda pronašao lek za Kronovu bolest i ulcerozni kolitis.

Iako je zbog bolesti vrlo mršav i trpi stomačne tegobe, harizmatični mladić ulaže mnogo energije u svoje nastupe i na taj način inspiriše sve one koji imaju slične autoimune bolesti.

Grosman prikuplja novac za „Američki Gat projekat", naučnoistraživački projekat u koji se ispitanici uključuju preko interneta. Svi zainteresovani mogu se prijaviti putem sajta na kome će popuniti neophodne bezbednosne formulare, informisati se o tome kako da uzmu bris, kako da ga spakuju i pošalju na adresu laboratorije.

Istraživanje vodi profesor Rob Najt sa Univerziteta u Kaliforniji, koji će sa kolegama upoređivati mikroorganizme koji postoje u crevima zdravih i obolelih osoba. Dosad je prikupljeno više od sedam hiljada uzoraka, a naučnici se nadaju da će uporednim analizama identifikovati problematične bakterije.

Doduše, postoji začkoljica ‒ čak i ako identifikuju određenu bakteriju, istraživači neće moći da znaju da li je ona uzrokovala oboljenje ili se pojavila kao njegova posledica. Ipak, možda će moći da osmisle terapiju kojom bi se navedena bakterija eliminisala iz probavnog trakta.

Dnevna zarada - 40 dolara 

Dvadesetčetvorogodišnji mladić iz Nju Džerzija svakako veruje u projekat i nastoji da za njega sakupi deset hiljada dolara. Ovog leta nastupaće duž kalifornijske obale, a lokacije svojih nastupa objavljuje na Tviter profilu.

Pored svirki na kojima dnevno zaradi i do četrdeset dolara, Gideon motiviše ljude i preko svoje Fejsbuk stranice, na kojoj objavljuje razgovore koje je vodio sa poznatim stručnjacima i lekarima.

Grosman se nada da će svojim primerom pokazati da se snažnom voljom i entuzijazmom možemo odupreti malodušnosti koja se prirodno javlja usled hroničnih bolesti. I ne samo to, bolesni ili zdravi, svi možemo učiniti nešto što će nam pomoći da se osećamo bolje.

Njega ispunjava to što kroz muziku i ritam može da se izražava, tako sakuplja novac i ulaže ga u nova naučna otkrića. S obzirom na činjenicu da od inflamatornih bolesti creva sve više obolevaju mladi, i da samo u Srbiji ima više od deset hiljada obolelih, ne možemo a da ne cenimo taj, možda simboličan, ali značajan poduhvat.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво