Evropska ekološka oznaka

Evropska komisija usvojila je novu grupu kriterijuma za evropsku ekološku oznaku (EU Ecolabel) koja će se upotrebljavati za kompjutere, nameštaj i obuću.

Taj obrazac ustanovljen je 1992. godine na dobrovoljnoj osnovi kako bi se privrednici podstakli da razvijaju usluge i proizvode koji nisu toliko štetni za životnu sredinu.

Da bi određeni proizvod dobio evropsku ekološku dozvolu, potrebno je da povoljno utiče na životnu sredinu, da poseduje odgovarajuću bezbednost, i da ima zadovoljavajući socijalni aspekt proizvodnje. U Evropskoj uniji tu oznaku sada ima više od 30.000 proizvoda.

Da bi dobili oznaku, proizvođači kompjutera moraće da tokom procesa kreiranja proizvoda i proizvodnje uzmu u obzir energetsku efikasnost i mogućnost unapređivanja i nadogradnje personalnih računara i tableta, saopštila je 17. avgusta Evropska komisija.
Takođe, proizvođači će morati da vode računa i o tome koliko lako će proizvod moći da se rastavi a sirovine prikupe i recikliraju.
Proizvođači nameštaja moraće ubuduće da sprovode sveobuhvatniju procenu dužine trajanja proizvoda, a posebnu pažnju moraće da posvete potencijalno opasnom materijalu i ostacima koji bi mogli da doprinesu zagađenju vazduha u prostorijama.
Novi zahtevi postavljeni su i kada je reč o uslovima rada i standardima koji će morati da se poštuju u postrojenjima za završnu fazu proizvodnje obuće.

Ekološki od sirovine do odlaganja


Evropska eko-oznaka pomaže potrošačima da pronađu proizvode i usluge koji ne štete životnoj sredini u različitim fazama (od npr. vađenja sirovina, preko proizvodnje, upotrebe proizvoda, do njegovog odlaganja).
Podržavanjem održive proizvodnje i potrošnje, eko-oznaka EU promoviše prelazak Evrope na cirkularnu ekonomiju. „Zahvaljujući jasnim ekološkim kriterijumima, potrošači mogu da izaberu proizvod u skladu sa svojom savesti, a da pritom ne moraju da se zadovolje proizvodom slabijeg kvaliteta", rekao je Karmenu Vela, evropski komesar za životnu sredinu, pomorska pitanja i ribarstvo.
Potrošači mogu da se oslone na logo Evropske unije (EU Ecolabel) pošto nezavisni stručnjaci proveravaju svaki proizvod i uslugu ‒ počev od sirovina, preko pakovanja, do distribucije i odlaganja, navodi se u saopštenju Evropske komisije.
U utvrđivanju kriterijuma za oznaku učestvuju naučnici, organizacije civilnog društva i zainteresovane stranke.
Potrošači mogu da koriste ECAT katalog proizvoda i katalog usluga turističkog smeštaja kako bi pronašli proizvode i usluge sa eko-oznakom.
Kriterijumi se revidiraju u proseku na svake četiri godine kako bi se obuhvatile tehnološke inovacije i druge novine.
Iako je ta šema dobrovoljna, na stotine kompanija širom Evrope pridružilo joj se zbog prednosti koje pruža i u smislu konkurentnosti i zaštite životne sredine.

Više od 30.000 proizvoda sa eko-oznakom

Eko-oznaka obuhvata veliki broj proizvoda, od velikih proizvodnih grupa do turističkog smeštaja.
Prema podacima iz marta ove godine, EU eko-oznaka nalazi se na 36.403 proizvoda i usluga, na osnovu 1.875 dozvola.
Najviše dozvola za EU eko-oznaku dodeljeno je u Francuskoj (26% ili 486 dozvola), Italiji (18% ili 337) i Nemačkoj (12% ili 231 proizvod).
Italija ima najviše proizvoda i usluga sa eko-oznakom, ukupno 16.815, a daleko iza nje je Francuska, sa 3.745 proizvoda i usluga.
U najbroniju grupu proizvoda sa eko-oznakom u EU svrstavaju se podne obloge (12.117 proizvoda), ubrusi i papirne maramice (6.964).
Najveći broj dozvola izdat je za usluge turističkog smeštaja (654) i za višenamenske deterdžente (276).

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи