Loš san pojačava negativno dejstvo kortizola kod dece

Istraživači su otkrili da dobar noćni san može ublažiti uticaj stresa na nivo kortizola kod dece. Kortizol je kortikosteroidni hormon koji nastaje u kori nadbubrežne žlezde, utiče na metabolizam, kardiovaskularni sistem i imunosistem organizma. Naziva se i „hopmon stresa” jer učestvuje u odgovoru organizma na stres

San je važan za decu, posebno kada su pod stresom. Nova studija Centra za kliničko istraživanje zdravlja Univerziteta Konkordija i Centra „Perform" (PERFORM Centre) pokazuje da loš san pojačava negativna dejstva stresa i šteti zdravlju mladih. S druge strane, dobar noćni odmor može ublažiti uticaj stresa na nivo kortizola kod dece.

Kortizol je kortikosteroidni hormon koji nastaje u kori nadbubrežne žlezde i utiče na metabolizam, kardiovaskularni sistem i imunosistem organizma. Naziva se i „hopmon stresa" jer učestvuje u odgovoru organizma na stres.

Dok kratkoročna izloženost kortizolu priprema telo za reakciju „bori se ili beži" (fizička reakcija u situacijama koje ugrožavaju dobrobit ili život pojedinca, tokom koje kortizol povišava krvni pritisak i nivo šećera u krvi i priprema mišiće na odgovor), dugotrajna izloženost dejstvu tog hormona može nositi zdravstvene rizike, kao što su srčane bolesti, povećanje težine i depresija.

Dobar noćni san

Šta to znači dobro se naspavati? Autori navedene studije objašnjavaju da „naučnici koji proučavaju san prave razliku između trajanja sna (koliko dugo neko provede spavajući) i kvaliteta sna ‒ koliko dobro neko spava. Prospavana noć bez buđenja, relaksiranost nakon okrepljujućeg odmora i odsustvo problema sa spavanjem, kao što su noćne more, apneja i hrkanje, primeri su kvalitetnijeg sna."

Ispitivanje sna kod dece

Studija je objavljena u časopisu o psihoneuroendokrinologiji („Psychoneuroendocrinology"), a obuhvatila je 220 ispitanika, uzrasta od osam do osamnaest godina. Deca su istraživačima davala uzorke pljuvačke iz kojih je određivan nivo kortizola, a takođe su, kroz razgovor sa roditeljima, odgovarala na pitanja o stresu, navikama koje su povezane sa spavanjem i o vremenu kada odlaze na počinak. Istraživači su otkrili da san lošeg kvaliteta pojačava negativne efekte stresa na nivo kortizola kod dece.

Saveti za roditelje

Kakav bi zaključak roditelji mogli da izvuku iz navedenog istraživanja? Kvalitetniji san u kombinaciji sa drugim zdravim životnim navikama može smanjiti negativno dejstvo stresa na nivo kortizola kod dece. Preporučuje se da mladi spavaju od osam do devet sati svake noći, posebno tokom školske godine, kada su zbog obaveza podložniji stresu.

„Međutim, još je važnije da ranije pođu na spavanje, da redovno ležu, i ustaju u isto vreme, da izbegavaju dremanje u toku dana i da ne praktikuju korišćenje elektronskih uređaja pred spavanje. Takođe je značajno da roditelji od najranijeg doba uče decu koliko su važne redovne i zdrave navike spavanja", tvrde autori istraživanja. Zdrava osnova može pomoći deci da donose bolje odluke kada sa godinama sve samostalnije budu određivala svoju rutinu spavanja.

 

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво