Zika virus na Floridi

Florida, prva država Unije koja je prijavila pojavu zika virusa u kontinentalnom delu Sjedinjenih Država, tek treba da pozove stručni tim lovaca na bolesti savezne vlade koji treba da joj pomognu u ispitivanjima, izjavili su predstavnici zdravstvenih vlasti Rojtersu.

Зика вирус на Флориди Зика вирус на Флориди

Koordinacija sa centrima SAD koji su zaduženi za kontrolu bolesti i prevenciju, pošto je Florida prijavila mogući slučaj zaraze zika virusom 19. jula, odvijala se pretežno na daljinu, rekli su nadležni. To je iznenadilo neke stručnjake za tropske bolesti koji su izjavili da bi izostanak sveobuhvatne akcije za suzbijanje virusa mogao da dovede velikog broja zaraženih.

Premda Florida ima veliko iskustvo u borbi protiv epidemija bolesti koje prenose komarci, uključujući i virse koji prenose dengu i čikungu, rizik od pojave defekata pri rođenju dece zahteva hitno delovanje u sprečavanju širenja bolesti svim raspoloživim sredstvima, kažu zdravstvene vlasti.

Druge države hitno su pozvale medicinske timove u pomoć da bi pratili ovu opasnu bolest. Vlasti na Floridi su izjavile da su četiri slučajeva zika virusa verovatno posledica ujeda komarca i da je to prvi znak da virus cirkuliše na lokalu, iako još uvek nisu uhvaćeni komarci koji prenose virus.

Epidemija zika virusa koja trenutno vlada prvi put je otkrivena prošle godine u Brazilu, i nju je pratilo 1700 slučajeva dece rođene sa mikrocefalijom, teškim deformitetom. Od tada, bolest se širi velikom brzinom kroz obe Amerike.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се