Evropskim pešačkim putevima kroz Srbiju

Tradicija pešačenja i pešačkih puteva u Srbiji stara je više od sto godina. Planinarski savez Srbije osnovan je 1901. godine. Danas 150 planinarskih društava širom Srbije brine o mreži lokalnih staza i puteva, i svake godine organizuje oko 3500 izleta čija je glavna disciplina: pešačenje

Европским пешачким путевима кроз Србију Европским пешачким путевима кроз Србију

Evropska pešačka asocijacija nastala je pre četiri decenije osnivanjem Udruženja ljubitelja pešačenja u Nemačkoj, kojem su se pridružile i pojedine planinarske organizacije.

Srbija je postala članica 2009. godine i taj status je stekla članstvom Planinarskog saveza Srbije, koji je, zajedno sa lokalnim planinarskim društvima, učestvovao u trasiranju i markiranju dveju pešačkih staza koje prolaze istočnom i zapadnom Srbijom. To su, zapravo, delovi dva evropska pešačka puta ‒ E4 i E7.

Kroz Srbiju lakim korakom

U novembru 2011. godine, Planinarski savez Srbije izdao je publikaciju „Kroz Srbiju peške lakim korakom", na srpskom, engleskom i nemačkom jeziku.

Predsednik Planinarskog saveza Srbije Boris Mićić objašnjava na koji način takvo izdanje može da pomogne onima koji se odluče da pešače evropskim pešačkim putevima kroz Srbiju: „U publikaciji su date sve deonice puta sa osnovnim podacima o dužini i težini svake od njih, uz kratku informaciju šta je tu najzanimljivije videti, posetiti, probati, doživeti".

Kako Boris Mićić ističe, knjiga je obogaćena kartama i fotografijama, pa daje dovoljno materijala da ljudi izaberu ono što ih interesuje i pređu stazu za koju su fizički spremni.

„Možete unapred da rezervišete smeštaj na terenu, jer publikacija sadrži i obaveštenja o lokalnoj turističkoj organizaciji", dodaje predsednik PSS. Ukoliko niste sigurni da sami smete da se uputite u nepoznate predele, u knjizi se nalaze i adrese lokalnih planinarskih društava koja će moći da vas provedu tako da bezbedno prođete određenu deonicu puta.

Cilj je da evropske pešačke staze idu kroz prirodu, da ne prolaze kraj asfaltnih puteva i da deonice koje prolaze kroz našu zemlju pruže najlepše što Srbija ima da ponudi ‒ od kulturno-istorijskih spomenika, do prirodnih lepota. Koridori E7 i E4 zaista i prolaze kroz najlepše predele zapadne i istočne Srbije.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво