Norveška zakonom zabranila uništavanje šuma

Norveška je prva zemlja na svetu koja je zakonom zabranila seču šuma. Odluku je doneo norveški parlament krajem maja 2016. godine. Primarni cilj nove regulative jeste zaštita biodiverziteta kroz sprečavanje bilo koje vrste negativnog uticaja na ekosistem

Odluka norveškog parlamenta odnosi se na zabranu upotrebe svih proizvoda čija proizvodnja podrazumeva uništavanje šuma.

Palmino ulje, soja i drvena građa bili su u 40% slučajeva uzrok uništavanja šuma u periodu od 2010. do 2011. godine u mnogim zemljama, a posebno u Brazilu i Argentini.

Norveška Fondacija za zaštitu šuma godinama je sprovodila kampanje, organizovala akcije i ulagala napore kako bi podstakla takvu odluku parlamenta.

Norveška država ulaže značajna sredstva u projekte za očuvanje životne sredine širom planete, pa je tako uloženo 250 miliona dolara u zaštitu šuma u Gvajani, kao i milijardu dolara za sprovođenje Sporazuma o prevenciji seče šuma u Brazilu.

To se prvenstveno odnosi na zaštitu tropskih šuma koje pokrivaju svega 6% zemljine površine, a predstavljaju stanište za više od polovine svetske flore i faune.

Procenjeno je da je ugroženost retkih i važnih šuma tolika da bi u slučaju izostanka odgovarajućih akcija zaštite one bile potpuno uništene za samo sto godina. Ne treba zaboraviti da očuvanje šuma značajno doprinosi borbi protiv klimatskih promena.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво