Jan Amos Komenski ‒ pedagogija i didaktika

Predstavnici Nove škole verovali su da je poštovanje dečjih potreba i mogućnosti najvažnije u pedagoškom radu ‒ što je i razlog zbog kojeg su ti didaktički modeli značajni za obrazovanje i vaspitanje učenika sa smetnjama i teškoćama u razvoju.

Jан Амос Коменски ‒ педагогија и дидактика Jан Амос Коменски ‒ педагогија и дидактика

Ko je bio Jan Amos Komenski?

Jan Amos Komenski (1592‒1670) osmislio je sistem obrazovanja i vaspitanja kojim se značajno promenilo razumevanje veze između razvoja deteta i njegovog obrazovanja. Smatrali su ga najznačajnijim reformatorom u istoriji obrazovanja. Prema njegovom učenju, pedagogija i obrazovanje učenika sa smetnjama i teškoćama u razvoju nalaze se u sledećim stavovima:

- škola treba da bude obavezna za svako dete bez obzira na materijalno stanje i detetove sposobnosti;

- potrebno je prilagođavanje sadržaja i metoda rada u odnosu na uzrast i mogućnosti učenika;

- u cilju lakšeg i dugotrajnijeg pamćenja sadržaja, potrebno je da su sva čula tokom nastave uključena;

- „ponavljanje je majka mudrosti";

- „škola je igra".

„Velika didaktika", kao najpoznatije delo Komenskog, sadrži prikaz pedagoških metoda po kojima u to vreme počinju da rade škole u Poljskoj, Nemačkoj, Holandiji, Mađarskoj i Engleskoj.

Komenski na poziv kraljice odlazi u Švedsku, sa molbom da mu se omogući da reformiše školski sistem, dok po čitavoj Evropi stiče pristalice i poštovaoce.

Osnova Janovog filozofskog pravca, koji je nazvao „pansofija", jeste traganje za spoznajom kroz enciklopedijska znanja. Kao pedagog, Komenski je smatrao da pohađanje škole mora biti obavezno za svako dete, bez obzira na materijalno stanje porodice i sposobnosti deteta. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво