Lavanda, miris iz bakinog ormana

Sigurno u kući čuvate bar jednu platnenu vrećicu sa sušenim cvetovima lavande, radi zaštite od moljaca, ali i nostalgičnog mirisa bakinog ormana. I u starim civilizacijama, i kod travara, lekovita svojstva lavande i lavandinog ulja bila su veoma uvažavana.

U Evropi je, u vreme velikih epidemija, kružila legenda da će onaj ko se premaže lavandinim uljem biti zaštićen od kuge. U Tutankamonovoj grobnici, pronađen je ćup sa eteričnim uljem lavande.

Stari Rimljani su je koristili kao dodatak u kupkama. Lavanda se koristi za potpuri, u aranžmanima suvog cveća i začina.

Lavandino ulje dobija se destilacijom ljubičastih cvetova i ima čitav niz lekovitih svojstava.

Protiv nesanice, teskobe, nervoze

Eterično ulje lavande smanjuje nesanicu, anksioznost, napetost i ima opuštajući efekat. Sipajte dve-tri kapi na parče vate i stavite u jastučnicu.

Uz neodoljivi mediteranski miris i činjenicu da tera dosadne insekte poput komaraca, lavanda poboljšava san i smanjuje glavobolju.

Možete sipati jednu kap ovog ulja i na detetovu omiljenu plišanu igračku. Lavanda će oterati napasti kao što su grinje i moljci.

Lekovita para

Lavandino ulje se dodaje u inhalatore i deluje lekovito kod infekcije grla, bronhitisa, astme, upale krajnika. Zbog čistog i jedinstvenog mirisa, lavanda se koristi u aromaterapiji, sastojak je sapuna, gelova, a od davnina se koristila kao prirodni dezodorans.

Preporučuje se da dve kapi stavite na kristale soli za kupanje, kao što su činili stari Rimljani.

Dezinfekciono sredstvo

Samo ime lavanda potiče od latinskog glagola ʼlavo, lavareʼ, tj. prati.

Lavanda umirujuće deluje na kožne iritacije, manje opekotine, opekotine od sunca.

Pomaže i kod gljivične infekcije stopala.

Potrebno je da u bazno, maslinovo ili bademovo ulje, sipate dve-tri kapi lavandinog ulja i time izmasirate stopala ili stavite po koju kap na čarape.

Lavanda pozitivno deluje i na mikrocirkulaciju.

Obloge sa lavandinim uljem smanjuju mišićne bolove, uganuća, reumatične i menstrualne bolove.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво