Moj digitalni prijatelj

Rezultati jedinstvenog istraživanja britanskih naučnika pokazali da gotovo trećina ispitanika više vremena provodi sa mobilnim aparatom nego sa čovekom

Trećina korisnika spremna je na listi prioriteta mobilni telefon stavi ispred prijatelja. Sa druge strane, čak 93 odsto njih će bez razmišljanja dati pin kod svog mobilnog telefona kada se to od njih zatraži, te će tako rizikovati sigurnost „digitalnog najboljeg prijatelja".

Eksperiment u okviru kojeg je od učesnika traženo da prema redosledu važnosti rangiraju određene ljude i predmete, pokazuje da 37 odsto ispitanika smatra da je, u poređenju sa bliskim prijateljima, mobilni telefon važniji ili podjednako važan u životu. Rezultat ovog eksperimenta, koji su u ime kompanije „Kasperski lab" sproveli istraživači sa Univerziteta u Vircburgu i sa Univerziteta Notingam Trent, ukazuje na to da mobilni telefoni imaju sve predispozicije da postanu važniji čak i od prijatelja.

U okviru eksperimenta, od učesnika je traženo da na dijagramu šahovske table postave slike bliskih ljudi, poznanika i predmeta i rasporede ih u odnosu na sebe. Dok su porodica, prijatelji i kućni ljubimci bili pozicionirani bliže ispitanicima (u poređenju sa mobilnim telefonima), mnogi drugi značajni ljudi, uključujući i one sa kojima svakog dana rade ili studiraju, bili su u senci „digitalnih prijatelja".

Skoro trećina ispitanika (29 odsto) izjavila je da su im mobilni telefoni podjednako važni ili čak važniji od roditelja, dok je jednom od pet ispitanika digitalni uređaj bio važniji od partnera. Čak 17 odsto ispitanika uvrstilo je mobilne telefone u kategoriju od najvećeg značaja, iako samo jedan odsto njih misli da je mobilni telefon važniji od bilo čega u životu.

Uprkos vrednosti koju korisnici pripisuju uređajima kao izvoru zabave, informacija i skladištenja podataka, učesnici u eksperimentu su bez mnogo razmišljanja otkrivali informacije o pin kodu telefona (kada je od njih to zatraženo), dajući nepoznatim osobama pristup ličnim i osetljivim informacijama. Tokom eksperimenta, čak 93 odsto učesnika otkrilo je pin „najboljeg digitalnog prijatelja", na zahtev istraživača.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво