Naučni kamion kao putujuća laboratorija

U susret sedmoj „Noći istraživača” u Srbiji, Naučni kamion dočekaće sve radoznale umove ispred Tržnog centra „Ušće” u Beogradu od 6. do 10. jula, u cilju promovisanja manifestacije koja će ove godine biti održana 30. septembra u sedam gradova Srbije.

Pod sloganom „Istraži, prikaži, znanje potraži", glavna tema „Noći istraživača" jesu migracije, a tradicionalno, poslednjeg petka u septembru, istraživači će kroz nauku i zabavu približiti mladima svoj posao, znanje i život, i još jednom im objasniti kako se menja svet na bolje.

Naučni kamion će, kao putujuća laboratorija i prostor za radionice i tribine, prirediti izložbe, zanimljive priče o letu, ronilačkim odelima i roniocima, ribama i koralima, letnjim nepogodama, migracijama riba i rasprostiranju biljnih vrsta, a to će biti samo delić onoga što se sprema u Beogradu, ali i širom Srbije za 30. septembar.

„Noć istraživača" poziva sve zainteresovane da osiguraju svoje mesto i uzmu učešće u besplatnim radionicama, planiranim svakog dana od 17 sati do 22 sata, tako što će se prijaviti na sajtu CPN-a. Broj mesta je ograničen, u radionici može učestvovati 30 posetilaca.

Poslednjeg dana manifestacije, 10. jula, u Naučnom kamionu će se obeležiti Dan nauke, od 16 sati do 22 sata.

Sa volonterima iz udruženja „Vikimedija Srbije" posetioci će učiti kako se piše članak za Vikipediju, trenutno najveću enciklopediju znanja, kako se članak uređuje i zašto je bitno otvoreno znanje i otvorena nauka.

U „EU ćošetu" biće predstavljeni EU programi razmene koji se nude đacima, studentima i istraživačima. Ovaj put, u saradnji sa DAAD fondacijom, predstavljamo program razmene i mobilnosti koji nudi Nemačka.

Koordinator jednog od projekata „Noći istraživača" u Srbiji jeste Institut za biološka istraživanja „Siniša Stanković" sa partnerima: Prirodno-matematičkim fakultetom iz Niša, Centrom za promociju nauke i Zavodom za zaštitu spomenika kulture iz Kragujevca.

Manifestacija je finansirana iz programa „HORIZONT 2020", koji predstavlja najveći program Evropske unije za istraživanje i inovacione delatnosti, a u okviru potprograma „Marija Sklodovska Kiri".

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво