Naučni kamion kao putujuća laboratorija

U susret sedmoj „Noći istraživača” u Srbiji, Naučni kamion dočekaće sve radoznale umove ispred Tržnog centra „Ušće” u Beogradu od 6. do 10. jula, u cilju promovisanja manifestacije koja će ove godine biti održana 30. septembra u sedam gradova Srbije.

Pod sloganom „Istraži, prikaži, znanje potraži", glavna tema „Noći istraživača" jesu migracije, a tradicionalno, poslednjeg petka u septembru, istraživači će kroz nauku i zabavu približiti mladima svoj posao, znanje i život, i još jednom im objasniti kako se menja svet na bolje.

Naučni kamion će, kao putujuća laboratorija i prostor za radionice i tribine, prirediti izložbe, zanimljive priče o letu, ronilačkim odelima i roniocima, ribama i koralima, letnjim nepogodama, migracijama riba i rasprostiranju biljnih vrsta, a to će biti samo delić onoga što se sprema u Beogradu, ali i širom Srbije za 30. septembar.

„Noć istraživača" poziva sve zainteresovane da osiguraju svoje mesto i uzmu učešće u besplatnim radionicama, planiranim svakog dana od 17 sati do 22 sata, tako što će se prijaviti na sajtu CPN-a. Broj mesta je ograničen, u radionici može učestvovati 30 posetilaca.

Poslednjeg dana manifestacije, 10. jula, u Naučnom kamionu će se obeležiti Dan nauke, od 16 sati do 22 sata.

Sa volonterima iz udruženja „Vikimedija Srbije" posetioci će učiti kako se piše članak za Vikipediju, trenutno najveću enciklopediju znanja, kako se članak uređuje i zašto je bitno otvoreno znanje i otvorena nauka.

U „EU ćošetu" biće predstavljeni EU programi razmene koji se nude đacima, studentima i istraživačima. Ovaj put, u saradnji sa DAAD fondacijom, predstavljamo program razmene i mobilnosti koji nudi Nemačka.

Koordinator jednog od projekata „Noći istraživača" u Srbiji jeste Institut za biološka istraživanja „Siniša Stanković" sa partnerima: Prirodno-matematičkim fakultetom iz Niša, Centrom za promociju nauke i Zavodom za zaštitu spomenika kulture iz Kragujevca.

Manifestacija je finansirana iz programa „HORIZONT 2020", koji predstavlja najveći program Evropske unije za istraživanje i inovacione delatnosti, a u okviru potprograma „Marija Sklodovska Kiri".

broj komentara 4 pošalji komentar
(utorak, 05. jul 2016, 20:46) - Regina Falange [neregistrovani]

Finansiranje

Jedna vest o nauci u Srbiji u zadnjih mesec dana i to finansirana od tržnog centra radi sopstvene promocije...
Da se čovek prekrsti...

(utorak, 05. jul 2016, 18:37) - anonymous [neregistrovani]

Ako taj trzni centar finansira

onda je u redu da je parkiran kamion pored.

(utorak, 05. jul 2016, 16:43) - anonymous [neregistrovani]

@Kamion tik u najveci trzni centra u Beogradu

Ne mogu da verujem koliko drskih ljudi imamo pa to je neverovatno. Svaka vama cast kad soping stavljate ispred nauke. Vazno je da vi imate gde da "sopingujete", a za nauku vas bas briga. E zato je ova zemlja tu gde je. Zbog nas samih, nikoga drugog.

(utorak, 05. jul 2016, 16:12) - anonymous [neregistrovani]

Kamion tik u najveci trzni centra u Beogradu

Zar nije billo mesta npr na Kalemegdanu da se postavi taj kamion, a ne ispred najveceg TC u Beogradu i Srbiji i koji je motiv da blizu mesta za kupivinu bude postavljen ovaj kamion koji reklamira ovu manifestaciju Noc istrazivaca.