Ćilibar čuvao krila ptice 100 miliona godina

Krila ptice stara 100 miliona godina pronađena su savršeno očuvana u ćilibaru! Neverovatno otkriće pokazuje boje i šare na perju ptica koje su živele u doba dinosaurusa.

Ćilibar je odličan konzervans, i neretko se u njemu nađu dobro očuvani insekti. Međutim, naučnicima se posrećilo da pronađu nešto još veće.

Nedavno otkriće u ćilibaru u Mjanmaru zapravo predstavlja par ptičjih krila koja su verovatno pripadala nekoj mladoj ptici koja se zaglavila u lepljivoj smoli drveta, prenosi Bi-Bi- Si.

Krila su tako dobro očuvana da se na njima i dalje jasno vide boje i šare. Otkriće nudi prvi realan uvid u izgled ptica iz doba dinosaurusa.

Pronalazak krila rasvetljava ranu evoluciju ptica (koje su se zapravo razvile od gmizavaca), ali i mehanizme letenja primitivnih ptica.

„Reč je o iznenađujućem otkriću! Mi znamo da su neki dinosaurusi jedno vreme imali perje, ali većina tih ostataka nama naučnicima do sada je bila dostupna samo u vidu otisaka u krečnjaku", rekao je Majk Benton sa Univerziteta u Bristolu.

Benton je dodao da „trodimenzionalna konzervacija koju nam omogućava ćilibar daje potpuno novu perspektivu, a pronađena krila jasno pokazuju da su primitivne ptice živele zajedno sa dinosaurusima i imale krila i perje koje je i po obliku i po bojama vrlo slično perju današnjih ptica".

Perje sa pronađenih krila ima komplikovanu šaru sa prugama, a nađene su i male oštre kandže kojima se ta mlada ptica uspela uz drvo.

Naučnici su zračenjem utvrdili strukturu i raspored kostiju na krilima. Zaključeno je da je pronađena ptica verovatno pripadala grupi (Enantiornithes) koja je izumrla pre oko 66 miliona godina.

Još jedan zanimljiv detalj otkrića ‒ krila imaju specifične zupce na perju, koji su imali značajnu funkciju u kontroli intenziteta i brzine leta.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара