Gljive u supermarketu

Od svih živih bića na planeti, jedno je tajanstveno, ali i ključno za naš opstanak. Nastaje silovito; veći deo života skriveno je pod zemljom, i tek na kraju životnog ciklusa se otkriva. Reč je o gljivama.

Gljive nisu ni biljke ni životinje. Na samom početku stvaranja života na Zemlji nastale su kao zasebno carstvo. U trenutku kad su se biljke i životinje razdvojile, gljive su i dalje bile deo životinjske "grane".

Tek devet miliona godina kasnije započele su svoj put kao zasebno carstvo. To objašnjava zašto su zadržale brojne biološke karakteristike koje ih čine više životinjama nego biljkama: od eruptivnog izbacivanja spora u okolnu sredinu, pa sve do načina na koji se hrane i razlažu druge organizme.

Pečurke su, zapravo, tek mali primer izuzetno raznolikog kraljevstva poznatog pod imenom gljive. A da biste razumeli njihovu „veličinuˮ, treba da posetite najbližu samoposlugu gde ćete ih naći u raznovrsnim proizvodima izloženim na gondolama.

Mnogima je, na primer, omiljen sir sa buđi ‒ gorgonzola, rokfor, „plavi" sir imaju specifičan ukus i notu zbog koje ih smatraju zdravim, a za te osobine „mogu da zahvaleˮ gljivama.

Mnoga gazirana pića sadrže limunsku kiselinu koju u velikim količinama proizvodi gljiva zvana ʼAspergillus nigerʼ. Mnoge vrste praška za pranje veša takođe sadrže limunsku kiselinu.

Zatim, da li ste znali da soja sos, voćni sokovi, pojedine vrste hleba i čokolade ponekad imaju gorak ukus koji proizvođači otklanjaju jednom vrstom gljive. Od gljive zvane ʼfafiaʼ može nastati crvena boja kod lososa, a mogu i pojedini proteini, koji se nalaze u hrani za kućne ljubimce i dobri su za njihovo zdravlje.

Naravno, gljive se koriste i u proizvodnji alkoholnih pića ‒ aktivna fermentacija gljive ʼSaccharomycesʼ šećere pretvara u alkohol.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи