Više ječma – manji rizik od dijabetesa

Istraživači sa univerziteta Lund potvrdili su da redovno korišćenje ječma u ishrani popravlja opšte zdravstveno stanje, smanjuje koncentraciju šećera u krvi i tako umanjuje rizik od pojave dijabetesa.

Ječam sadrži specifičnu mešavinu biljnih vlakana koja regulišu nivo šećera u krvi, umanjuju apetit i smanjuju rizik dobijanja određenih bolesti srca.

Švedski naučnici su došli do tog zaključka na osnovu istraživanja u kojem su pratili zdravstveno stanje zdravih ljudi srednjih godina. Ispitanici su tri dana jeli hleb umešen uglavnom od ječma.

Posle 11‒14 sati od konzumiranja poslednjeg obroka kod ispitanika su analizirani faktori koji utiču na javljanje dijabetesa i kardiovaskularnih oboljenja.

Utvrđeno je da se metabolizam učesnika u istraživanju poboljšao za svega 14 sati, uz još neke blagodeti kao što su: kontrola apetita, snižen nivo šećera i insulina u krvi.

„Pošto bi učesnici pojeli hleb, u njihovom organizmu bi došlo do rasta crevnih hormona koji regulišu apetit i metabolizam, kao i hormona koji učestvuju u smirivanju blažih hroničnih upala u ljudskom telu. Takvi efekti bi u dužem periodu mogli da zaustave dijabetes i bolesti srcaˮ, rekla je profesorka Ana Vilson i dodala da je iznenađujuće ali i obećavajuće to što adekvatan izbor smeše biljnih vlakana za kratko vreme može dobro delovati na zdravlje.

Još jedno istraživanje naučnika sa Univerziteta Gotenburg u Švedskoj takođe je pokazalo da ječmena vlakna uzrokuju rast crevne bakterije ʼPrevotella copriʼ, koja je direktno odgovorna za nivo šećera u krvi i koja može da umanji broj štetnih bakterija u crevima.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се