недеља, 26.06.2016, 11:04 -> 17:26
Извор: РТС
Аутор: Маја Стојановић
Sladoled kroz vekove
Prvi sladoled pravio se u Kini a u Evropu ga donose Arapi. Recept za ledenu poslasticu svojevremeno je bio velika tajna na engleskom dvoru dok se danas širom sveta nudi sladoled od kamiljeg pa i od majčinog mleka.
Prvi sladoled nastao je u Kini, a njegovi osnovni sastojci bili su jednostavni: mleko i led.
Sladoled su u Evropu doneli Arapi. Na engleskom dvoru u njemu se uživalo još u 17. veku. Poslasticu je pravio kraljev kuvar iz Francuske a bilo mu je naloženo da recept čuva kao strogu tajnu.
Prvu mašinu za prozvodnju ukusne ledene poslastice, 1846. godine napravila je Nensi Džonson i ta mašina je bila vrlo slična onima koje se danas mogu videti u poslastičarnicama.
U 19. veku počinje ozbiljna industrijska proizvodnja sladoleda u Americi.
Sladoled dobija 1924. godine kornet koji je tada napravljen u radionici poslastičara Itala Marćionija. Novi "izum" predstavljen je na Međunaronom sajmu u Sent Luisu.
Deset godina kasnije, 1934. Kris Nelson je u Ajovi, prvi prelio sladoled čokoladom i uspešno "stavio" ledenu poslasticu na štapić.
U Italiji je, nedaleko od Bolonje, nedavno sa radom počeo i Univerzitet sladoleda na kojem se uče tajne pravljenja poslastice bez koje mnogi ne mogu da zamisle leto.
Osnivač Univerziteta je jedna od vodećih kompanija za proizvodnju sladoleda "Caprigiani".
Упутство
Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.
Број коментара 2
Пошаљи коментар