Džordž Orvel - autobiografska svedočenja

Na današnji dan, 25. juna u Indiji, 1903. godine rođen je engleski književnik Džordž Orvel. Jedan od najpoznatijih engleskih esejista prošlog veka, postao je slavan zahvaljujući romanima među kojima su „Životinjska farma" i „1984".

Engleski književnik Džordž Orvel rođen je na današnji dan u indijskom gradu Motihari, 1903. godine. Jedan od najpoznatijih engleskih esejista prošlog veka postao je slavan prevashodno zahvaljujući romanima „Životinjska farma" i „1984".

Orvelov otac Ričard Bler bio je britanski vojnik, dok s majčine strane ima francusko poreklo. Imao je dve sestre: Mardžori i Avril.

Sa šest godina kreće u Anglikansku parohijsku školu a kasnije dobija stipendiju za najprestižnije škole u Engleskoj ‒ Velington i Iton. Na Itonu je izučavao britanske pisce, ali pošto je zbog opšteg slabog uspeha ostao bez stipendije, prekinuo je sa školovanjem i počeo da traži posao.

Kao pripadnik indijske imperijalne policije služio je u Burmi pet godina, a zatim napustio službu. Iskustva i impresije iz tog perioda preneo je u delo „Burmanski dani" i autobiografske priče „Ubijanje slona" i „Vešanje".

U Englesku se vraća 1927. godine. Počinje da piše i ubrzo se seli u Pariz sa namerom da uspe kao honorarni pisac. Međutim, to mu ne polazi za rukom pa mora da zarađuje radeći u hotelima. Ubrzo se vraća u London, i o tom periodu svedoči u romanu „Niko i ništa u Londonu i Parizu".

Kreće sa pisanjem „Burmanskih dana" i u međuvremenu počinje da radi kao učitelj, kasnije trgovac. Godine 1936. ženi se sa Elin O'Šonesi. Želeći da istraži život engleske sirotinje, nalazi posao u rudniku i inspirisan tim iskustvom piše knjigu „Put za dok Vigan".

Izveštač i potporučnik 

Krajem 1936. godine odlazi u Španiju i izveštava o tamošnjem građanskom ratu između fašista i republikanaca. Borio se na frontovima Aragon i Teruel i dobio čin potporučnika.

Tokom Drugog svetskog rata Orvel je radio kao novinar i bio šef Istočnog servisa Bi-Bi- Sija za Indiju. Iskustva iz tog perioda služe mu kasnije kao inspiracija za pisanje romana „1984".

Roman „Životinjska farma" objavljen je u Engleskoj 17. avgusta 1945, a u SAD 26. avgusta 1946. godine. Orvel je prvi put stekao svetsku popularnost. Prvobitni naslov knjige bio je: Animal Farm: A Fairy Story (Životinjska farma: Bajka). Ipak, američki izdavači su podnaslov izostavili, a posle tog objavljivanja, svi prevodi, osim jednog, takođe su bili bez podnaslova.

Alegorija i satira o revoluciji u Rusiji i Staljinovoj izdaji njenih ideala poznata je i po zapovesti: „Sve životinje su jednake, samo su neke jednakije od drugih".

Džordž Orvel je umro 21. januara 1950. godine u Londonu.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво