Za one koji žele škole sa više fizike

Ogledno odeljenje za fiziku u Zemunskoj gimnaziji funkcioniše od školske 2015/2016.godine. Zbog povećanog interesovanja učenika za prirodno-matematički smer Aktiv profesora fizike iz Zemunske gimnazije pokrenuo je inicijativu za uvođenje nastavnog programa „Gimnazija za učenike sa posebnim sposobnostima za fiziku".

U Zemunskoj gimnaziji od školske 2015/2016. godine postoji ogledno odeljenje za fiziku. Na osnovu zapažanja da je povećano interesovanje učenika za prirodno-matematički smer, a među njima ima dosta učenika koji pokazuju posebne sposobnosti i interesovanje za fiziku ‒ Aktiv profesora fizike iz Zemunske gimnazije pokrenuo je inicijativu za uvođenje nastavnog programa „Gimnazija za učenike sa posebnim sposobnostima za fiziku".

Ogledno odeljenje za fiziku karakterišu brojne različitosti u odnosu na klasična odeljenja prirodno-matematičkog smera. Nastavni plan i program sličan je prirodno-matematičkom smeru ali je veći fond časova matematike i fizike.

Fizika nije samo jedna, nego ih ima više. Tako se tokom četiri godine izučavaju: Osnovi mehanike i termodinamike, Računarski praktikum, Elektromagnetizam i optika, Atomska i molekularna fizika, Mehanika sa teorijom relativnosti, Fizička elektrotehnika, Fizika mikrosveta, itd.

Mali broj učenika u odeljenju omogućava skoro individualnu nastavu. Takođe, učenici imaju veći broj laboratorijskih vežbi i mogućnost istraživanja. Inače, Zemunska gimnazija je opremljena sa nekoliko laboratorija za fiziku, što je preduslov dobrih istraživačkih radova.

Specifičnost oglednog nastavnog programa je i saradnja sa Fizičkim, Matematičkim fakultetom, Fakultetom za fizičku hemiju i Institutom za fiziku.

Profesori i saradnici institucija gostuju kao predavači u ovom oglednom odeljenju, a s druge strane, učenici imaju mogućnost da posećuju te ustanove i njihove laboratorije.

Saradnja sa Institutom za fiziku 

Profesor dr Duško Latas sa Fizičkog fakulteta u Beogradu kaže da je taj fakultet prepoznao značaj poduhvata za bogaćenje ponude na tržištu obrazovanja ‒ „To je za moj fakultet značajno jer se mladi ljudi usmeravaju ka fizici i srodnim naukama, a nadamo se da će ovo odeljenje jednog dana postati mesto sa kojeg će se regrutovati budući studenti fizike".

Saradnja sa Institutom za fiziku omogućava učenicima da se upoznaju sa istraživanjima koja se obavljaju u toj ustanovi i da se upute u naučni pristup rešavanja problema. Lični kontakt sa teoretičarima i eksperimentatorima dodatno motiviše učenike.

Dr Bojan Nikolić iz Instituta za fiziku ističe da se mogući vidovi saradnje sa učenicima ogledaju kroz pomoć u izvođenju laboratorijskih vežbi, izradu seminarskih i maturskih radova pod nadzorom stručnjaka iz Instituta i pripreme učenika za razna takmičenja iz fizike.

Gostovanja profesora predavača sa Fizičkog fakulteta i Instituta predstavljaju zanimljivo iskustvo i za učenike i za profesore.

Tajne prirode kao izazovi  

Za profesora Duška Latasa, rad sa učenicima predstavlja dragoceno iskustvo jer se razlikuje od rada sa studentima: „Trudim se da kod učenika razvijam radne navike i želju za učenjem. Mi smo rođeni da bismo učili, a tajne prirode su izazovi koji se baziraju na idejama koje uz puno truda možemo da razumemo. Tim stavovima pokušavam da kod učenika razvijem strast prema nauci."

Formiranje oglednih odeljenja za decu sa posebnim sposobnostima predstavlja pokušaj škole da odgovori na različite potrebe i sposobnosti dece, kao i potrebe naučnih institucija za što kvalitetnijim obrazovanjem.

Dr Bojan Nikolić smatra da „s obzirom na činjenicu da veći deo najboljih učenika Matematičke gimnazije odlazi u inostranstvo i upisuje studije na ETF-u, formiranje tog odeljenja ima za cilj da okupi mlade ljude koji su posebno zainteresovani za fiziku i obezbedi veći broj kvalitetnih studenata fizike". 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво