Testenina obogaćena proteinima insekata

U podnožju planinskog masiva Vož na istoku Francuske, Alen Limon pravi testeninu koja je postigla veliki uspeh.

Sastojci testenine su, međutim, neočekivani - skakavci, cvrčci i gljive, uz dodatak spelte. Osnivačica ove radionice za proizvodnju testenine, koja će zbog velikog interesovanja zaposliti još jednog radnika, tvrdi da su insekti „protein budućnosti" - visokokvalitetni, ne sadrže gluten, a organizam ih dobro koristi.

„Odbija nas naziv sastojaka. Međutim, ovo je u stvari božanstveno, posebno uz divljač", osmehuje se Alen Limon, spremajući se za novu turu testenine sa ukusom cvrčka ili skakavca. Za najveće gurmane, tu je ukus cvrčka i skakavca. 

Alen Limon (52) jedini je radnik Radionice za testeninu u Tijefosu u Loreni, u podnožju masiva Vož na istoku Francuske.

Ova mala zanatska fabrika, koju je 2012. godine pokrenula jedna profesorka francuskog, planira da zaposli još nekoga zahvaljujući uspehu najnovijeg proizvoda - testenine od insekata.

„Insekti su protein budućnosti - veoma visokog kvaliteta, organizam ih dobro koristi, i bez glutena su", objašnjava osnivačica Stefani Rišar. Mala fabrika proizvodi četiri tipa testenine - cvrčak, skakavac, cvrčak i skakavac ili cvrčak i gljive ‒ sve na bazi jedne od sorti tvrde pšenice.

„Gljive daju naznaku ukusa lešnika, i to sa stanovišta ukusa liči na testeninu od integralnog brašna", objašnjava ova četrdesetogodišnjakinja.

Stefani Rišar je radila na osmišljavanju testenine sa visokim sadržajem proteina za sportiste. Tada ju je kontaktirao jedan proizvođač insekata iz Liona i izneo svoju ideju. Učnila joj se veoma ubedljivom, i pokrenula je proizvodnju testenine sa insektima za novogodišnje praznike. Za samo nekoliko nedelja prodato je oko petsto pakovanja.

„Proizvod je izazvao ljubopitljivost i imao je veliki uspeh", rekla je ova sposobna preduzetnica, koja zbog velike potražnje pokreće i drugi pogon.

Alen Limon u mašini meša brašno organske spelte iz Tula, brašno od insekata (7%) i jaja. Pojavljuje se braonkasta testenina u raznim oblicima ‒ fuzili, školjkice, špageti, pene... Potom se suši dvanaest časova na niskoj temperaturi, a onda ubacuje u papirne kesice. Jedan radnik za dan proizvede između 180 i 200 kilograma testenine.

Rišar je u početku proizvodila običnu testeninu sa svežim jajima. Nakon toga je uvela i druge proizvode, označila ih sa „100% iz Lorene", i počela da koristi lokalne proizvode poput sremuša, koprive, šafrana i lokalnih žitarica srodnih pšenici.

„Sve se proizvodi u Loreni", insistira ona, dodajući da se uvozi samo griz tvrde (durum) pšenice, koja se ne može gajiti zbog klime u regionu.
Skoro četiri godine kasnije, Stefani Rišar, ponosna na sedmičnu proizvodnju od blizu 400 kilograma, navodi da firma funkcioniše toliko dobro da će uskoro moći da se zaposli druga osoba.

Ovo nije vrhunac njenih planova. Trenutno radi na novom receptu na bazi poznatog sira sa severa Francuske ‒ maroala (Maroilles), a nada se i da će se upustiti i u proizvodnju punjene testenine.

Kesa od 250 grama testenine sa insektima košta malo više od šest evra, što je skuplje od obične testenine. Međutim, Rišarova tvrdi da bi ova testenina mogla da zameni meso, te je odličan izbor za osobe koje ne jedu meso, ili jednostavno ‒ više vole skakavce.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво