Saradnja u oblasti nauke i umetnosti

U nameri da se kulturno nasleđe sačuva za buduće generacije i da se unaprede saznanja o nacionalnoj umetnosti jedne zemlje, između dve institucije kulture i umetnosti sa dugom tradicijom ‒ Galerije Matice srpske i austrijskog Umetničko-istorijskog muzeja ‒ u Beču, 8. juna potpisan je Protokol o saradnji na odabranim projektima u istraživanju, konzervaciji, prezentaciji muzejskih kolekcija i muzejskoj edukaciji za period 2016‒2019.

Protokol o saradnji posebno se odnosi na razmenu i komunikaciju stručnjaka, realizaciju studijskih boravaka, istraživanje kolekcija, pripremu izložbi i pratećih muzejskih programa, promociju zajedničkih vrednosti i dr.

Tokom studijske posete Umetničko-istorijskom muzeju u Beču, upravnica Galerije mr Tijana Palkovljević Bugarski, programski direktor msr Snežana Mišić i muzejski edukator Jelena Ognjanović imale su značajne sastanke sa direktorima nekoliko odeljenja. Prilikom susreta sa dr Kristijanom Helclom, direktorom za izložbe, dr Štefanom Vepelmanom, direktorom Galerije slika, dr Štefanom Cajslerom, direktorom za vizuelne medije i dizajn, mr Andreasom Cimermanom, direktorom za umetničku edukaciju i sa mr Florijanom Polakom, direktorom za marketing i komunikaciju, govorilo se o programima i projektima na kojima bi se moglo sarađivati u narednom periodu.

Naši stručnjaci su takođe imali priliku da se upoznaju sa radom Odeljenja za umetničku edukaciju kroz radionice za učenike osnovnih i srednjih škola, prezentacije programa „Muzej za sve" i programa za slepe i slabovide. Zanimljivo je bilo videti i android aplikaciju vodiča kroz stalnu postavku Umetničko-istorijskog muzeja u Beču (App‒KHM Stroies) ‒ napravljenu na srpskom jeziku.

Saradnja je za sada usmerena na oblasti muzejske edukacije i konzervacije. Tokom marta ove godine stručnjaci Umetničko-istorijskog muzeja u Beču upoznali su se sa edukativnim programom Galerije Matice srpske i tokom maja podelili svoja iskustva sa kolegama iz nekoliko novosadskih i beogradskih muzeja.

Stručnjaci će na jesen razmeniti saznanja na temu tehnička fotografija u konzervaciji. Radiće na praktičnoj demonstraciji u vidljivom, infracrvenom i ultraljubičastom delu spektra za potrebe ispitivanja i dokumentacije u konzervaciji, a za sledeću godinu planirano je da se saradnja obogati novim programima, sa fokusom na edukativne programe za slepe i slabovide osobe.

broj komentara 1 pošalji komentar
(sreda, 22. jun 2016, 11:45) - KuLTURA! [neregistrovani]

BRAVO!

Ovo je vrlo pohvalno i lepo! Kultura, verovali ili ne osim što može da opleni dušu, takođe može da bude i vrlo unosna delatnost. Takođe treba raditi što više je ono može da popravi imidž države.