Tročlana posada Međunarodne svemirske stanice bezbedno se vratila na Zemlju

Svemirski brod Sojuz TMA-19M se u ranim jutarnjim satima otisnuo od Međunarodne svemirske stanice. Članovi 47. posade MSS, Tim Kopra iz Nase, Tim Pik iz Ese (Evropske svemirske agencije) i Juri Malenčenko, iz Roskosma, bezbedno su se spustili u Kazahstanu.

Posada je završila deo Nasinih bioloških istraživanja koja su bila usmerena na razvijanje vakcina i prikupljanje podataka koji mogu da budu važni u lečenju pacijenata koji pate od bolesti očiju, kao što je glaukom. Osim što će pomoći u pripremama za dugotrajne ekspedicije, istraživanja će biti od velike koristi i ljudima na Zemlji.

Trojica članova posade su prihvatili i četiri teretna broda, uključujući i onaj koji je dopremio „Bigelov višenamenski modul". Ovaj modul koji je pristao u aprilu sa osmom komercijalnom misijom Spejs H, pridodat je Svemirskoj stanici kako bi bio testiran sledeće dve godine. Bigelov modul je primer Nasine posvećenosti partnerstvu sa industrijom kako bi se obezbedio rast komercijalnog sektora u svemirskim istraživanjima.

Za vreme svog boravka na stanici, Kopra je dva puta izlazio u otvoren svemir. Cilj prve svemriskie šetnje bio je da premesti mobilni transporter Stanice na sigurnije mesto. Za vreme druge šetnje, Kopra i Pik su zamenili pokvareni električni regulator kako bi omogućili električno snabdevanje stanice.

Kopra je bio 244 dana u svemiru u dva navrata, dok je Pik proveo 186 dana u svemiru i ovo je njegova prva misija.

Pošto je završio svoju šestu misiju, Malenčenko je proveo ukupno 828 dana u svemiru, što je drugo mesto na rang listi kosmonauta koji su proveli najviše vremena u kosmosu, odmah iza kosmonauta Genadija Padalka.

Tročlana posada 48. misije koju čine astronaut Nase Džef Vilijams kao komandant, i članovi posade Oleg Skripočka i Aleksej Ovčinin iz Svemirske agencije Rusije, upravljaće stanicom tri nedelje do dolaska nove posade.

Planirano je da astronaut Nase Kejt Rubins, ruski kosmonaut Anatoli Ivanišin i Takia Oniši, iz Japanske svemirske istraživačke agencije, 6. jula polete sa kosmodroma u Bajkonuru.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи