Laboratorijske i kliničke karakteristike sistemskih infekcija

Skup posvećen problematici pravilnog tretiranja teških sistemskih infekcija održaće se u petak, 24. juna 2016. godine u hotelu „Metropol palas” u Beogradu, a obuhvatiće tematske oblasti epidemiologije, dijagnostike, terapijskog zbrinjavanja i farmakoekonomije.

Лабораторијске и клиничке карактеристике системских инфекција Лабораторијске и клиничке карактеристике системских инфекција
O ovom ozbiljnom zdravstveno-ekonomskom problemu govoriće eminentni strani i domaći stručnjaci iz ovih oblasti, dok će učesnici skupa biti anesteziolozi-intenzivisti, infektolozi, mikrobiolozi, epidemiolozi, hematolozi, pedijatri, kardiolozi, internisti i dr.

Organizator skupa, naučno udruženje SABA (Scientific Advisory Board Adriatic), okuplja autoritete iz Jadranskog regiona (Italije, Slovenije, Hrvatske, Srbije, BiH, Crne Gore, Grčke, Albanije, Rumunije, Bugarske, Izraela, Makedonije, Malte, Moldavije i sa Kipra), kako bi zajednički ukazali na aktuelne probleme iz oblasti medicine. Skup je podstaknut idejom da se zaustavi progresija sepse i da se preduzmu adekvatni koraci u cilju konačnog zaokreta u njenoj dijagnostici i tretmanu.

Lečenje skupo, smrtnost velika

Sepsa je jedna od najčešćih, a najmanje prepoznatih bolesti kako u razvijenim zemljama tako i u zemljama u razvoju. Na globalnom nivou procenjuje se da od sepse godišnje oboli od dvadeset do trideset miliona pacijenata. Više od šest miliona slučajeva odnosi se na neonatalnu i sepsu u pedijatrijskoj populaciji, uz sto hiljada slučajeva puerperalne sepse.

Sepsa predstavlja veliki zdravstveno-ekonomski problem u svim zemljama jer je incidenca u porastu, lečenje skupo a smrtnost velika.

U razvijenom svetu, broj slučajeva sepse dramatično se povećao tokom protekle decenije, i to za 8‒13% godišnje, a sepsa trenutno odnosi više života nego rak dojke i creva zajedno. Broj hospitalizacija usled sepse više se nego udvostručio u prethodnih deset godina i prevazišao broj hospitalizacija u slučajevima infarkta miokarda u Sjedinjenim Državama.

Razlozi su razni, uključujući starenje stanovništva, povećanje broja medicinskih intervencija visokog rizika u svakom starosnom dobu, kao i razvoj multirezistentnih i visoko virulentnih uzročnika infekcija. U zemljama u razvoju razlozi povećane smrtnosti od sepse jesu pothranjenost, siromaštvo, nedostupnost vakcina i blagovremenog lečenja.

Uprkos izuzetno visokoj incidenci (1,2 miliona sistemskih infekcija krvi / 157 000 smrtnih ishoda godišnje u Evropi), sepsa je praktično nepoznata javnosti i često se pogrešno tumači kao trovanje krvi.

Sepsa se javlja kao odgovor organizma na infekciju i može da dovede do oštećenja sopstvenih tkiva i organa. Može dovesti do šoka, multiorganske disfunkcije i smrti, posebno ako se ne prepozna u ranoj fazi i ne leči odmah.

Sepsa ostaje glavni uzrok smrti od infekcije, uprkos napretku u medicini i upotrebi vakcina, antibiotika i intenzivne nege, pri čemu se intrahospitalni mortalitet kreće 30‒60%. Deset procenata svih nozokomijalnih infekcija jesu sistemske infekcije krvi.

Pravovremenost u dijagnostici i lečenju značajno utiče na smanjenje smrtnosti. Sepsa je još 2010. godine proglašena za hitno medicinsko stanje i neophodno je da se razvije isti sistem u zbrinjavanju i lečenju kao za druga hitna stanja.

Izvan evidencije

Pored svih činjenica, javnost još uvek ne shvata koliko je sepsa zabrinjavajuć zdravstveni problem. Na bolničkim listama ova bolest se retko evidentira. Piše se primarna bolest ili simptom, kao i posledica, tj. slabost u funkciji organa. To je razlog što na listama nacionalnih centara za prevenciju i kontrolu bolesti nema sepse među najčešćim uzrocima smrti.

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) analizira sve dobijene podatke i prema tome sastavlja listu bolesti kojima treba posvetiti najviše pažnje. Na listi SZO nalazi se upala donjih disajnih puteva kao treća i još mnogo infektivnih bolesti na različitim mestima, a infektivne bolesti postaju smrtonosne samo kada se razviju u tešku sepsu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво