Tajne vaspitanja: kako da deca budu uspešna u životu

Ne postoji roditelj na ovom svetu koji ne bi želeo da mu dete bude uspešno. Mnogi bi verovatno različito definisali tajnu uspešnog života, ali želja za njim je svima zajednička. Postavlja se pitanje: kako odgojiti dete da bude uspešno u životu? Postoji li recept za uspeh i da li je on univerzalno primenljiv?

Možda je univerzalnu tajnu uspeha otkrio još davno antički filozof Aristotel kada je rekao: „Ono smo što iznova radimo. Dakle, izvanrednost nije pojedinačno delo već navika". Istina je da nas navike određuju, kao i da sticanje dobrih navika može biti ključ uspeha. Pa, koje bi to onda navike roditelji trebalo da podstiču kod svoje dece (bez obzira na bogatstvo, status i karakter) kako bi povećali njihove šanse za uspeh u životu? Evo nekih postupaka zasnovanih na naučnim činjenicama koje biste mogli i sami da primenite ako ste roditelj.

1. Neka vaša deca obavljaju kućne poslove

Bilo da sređuju svoju sobu, peru sudove, bacaju đubre ili šetaju psa, važno je da deca imaju svoja zaduženja u kući. Tako će naučiti da je u životu neophodno raditi.

2. Naučite ih socijalnim veštinama

Dvadesetogodišnja studija univerziteta Djuk i Pensilvanija otkrila je da su deca sa dobrim socijalnim veštinama postala uspešnija po odrastanju. Pokazalo se da su društveno sposobna deca ‒ koja su samoinicijativno sarađivala sa svojim vršnjacima, pomagala drugima, razumela njihova osećanja i samostalno rešavala probleme ‒ daleko češće dobijala fakultetsku diplomu i nalazila posao pre dece sa ograničenim socijalnim veštinama.

3. Učite ih i pokažite i sami velika akademska očekivanja

Prema studiji Univerziteta u Mičigenu, potrebno je da budete dobar uzor svojoj deci i prvo sami završite fakultet, kako biste to mogli da očekujete i od njih.

Sa druge strane, profesor Nil Halfon sa Kalifornijskog univerziteta u Los Anđelesu analizirao je podatke 6.600 dece rođene u novom milenijumu i uvideo da su roditelji uspevali da usmere decu na fakultetsko obrazovanje nezavisno od materijalnog stanja.

4. Učite ih da izgrade dobre međuljudske odnose

Postoje roditelji koji se žrtvuju za svoju decu i ostaju u lošem braku samo zbog njih. Iako hvale vredna, izgleda da ova žrtva može doneti više štete nego koristi, ako je verovati naučnicima sa Univerziteta u Ilinoisu.

Oni su zaključili da je važnije da deca imaju dobre odnose sa oba roditelja i braćom i sestrama (ako ih imaju) i da odrastaju u domu bez konflikata nego da su im roditelji po svaku cenu u braku.

Jedno drugo istraživanje, sprovedeno u porodicama koje su živele ispod granice siromaštva, pokazalo je da su deca, kojima je u prve tri godine života staratelj pružao dovoljno pažnje, postigla bolji uspeh u školi, potom uspostavila zdravije međuljudske odnose i ostvarila veća akademska dostignuća u svojim tridesetim godinama.

5. Naučite ih (odmalena) da vole matematiku

Već se i kod nas odomaćilo uverenje da je važno čitati deci od najranijeg uzrasta jer će tako brže naučiti da vladaju jezikom, što će podstaći i njihov celokupni intelektualni razvoj. Istraživanje univerziteta Nortvestern pokazalo je da je podjednako važno učiti decu i matematičkim veštinama.

Ispitujući 35.000 mališana, naučnici ovog univerziteta uvideli su da je rano sticanje matematičkih veština uticalo da deca kasnije ne samo bolje vladaju matematikom već i čitanjem.

6. Naučite ih da se ne plaše neuspeha

Posebno je bitno naučiti dete da ne dozvoli da ga strah od neuspeha odvrati od samog pokušaja da ostvari ono što je naumio. Ako i doživi neuspeh (što se može desiti bilo kome), ne bi trebalo da to posmatra kao kraj, već kao priliku za učenje i poboljšanje.

7. Budite primer radne etike

Najsigurniji način da naučite decu nekom ponašanju je da im sami date dobar primer. Naime, studija Harvardske poslovne škole pokazala je da su ćerke zaposlenih majki za 23 procenta bile uspešnije ‒ završile su viši stepen obrazovanja, zapošljavale se na menadžerskim pozicijama i ostvarivale veće prihode od ćerki domaćica.

Ovo su neke od preporuka za vaspitanje deteta koje roditelji mogu da izvuku iz istraživanja sprovedenih u poslednjih nekoliko decenija. Dobro je što se mogu primeniti bez obzira na socio-ekonomski status porodice. Nisu potrebne posebne škole, kursevi, niti bilo koji drugi izdaci. Samo malo vremena, želje i upornosti.

 

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво