Nova imena u periodnom sistemu elemenata

Međunarodna unija za čistu i primenjenu hemiju predložila je imena za novootkrivene elemente 113, 115, 117 i 118.

Predložena imena za hemijske elemente su 113, nihonijum (Nh), 115, moskovijum (Mc), 117, tenesin (Ts) i 118, oganeson (Og).

„Ovo je uzbudljiv dan za ceo svet", kaže Lin Sobi, izvršni direktor Međunarodne unije za čistu i primenjenu hemiju.

Grupa, koja je zadužena za otkriće novih elemenata predložila je imena simbola nakon što je Međunarodna unija za čistu i primenjenu hemiju u januaru ove godine potvrdila njihovo otkriće, piše Scientific American.

Prema kriterijumima elementi treba da nose naziv po mitološkoj figuri ili konceptu, geološkom mestu, naučniku, imovini ili mineralu.

Nihonijum je predloženo ime za element 113, koji je sintetizovala grupa Kosuke Morita u Rikenu u Japanu. Ovaj element je nazvan po Japanu i predstavlja prvi element iz istočne Azije koji se pojavio u periodnom sistemu hemijskih elemenata.

Naučnici iz Rusije i SAD otkrili su 2010. godine elemente 115 i 117 i nazvali su ih moskovijum i tenesin, prema geografskim regijama.

Moskovijum je nazvan po Moskvi, gde se nalazi Institut za nuklearna istraživanja (JINR), a tenesin prema regiji u SAD Tenesiju, gde su sprovedena brojna istraživanja o hemijskim elementima.

Ista grupa naučnika je imenovala i hemijski element 118 kao oganeson u čast ruskog nuklearnog fizičara Jurija Oganesijana, koji je predvodio tim koji je sintetizovao element 117.

Imena će biti stavljena na uvid javnosti, a proces konsultacija će trajati pet meseci pre nego što Međunarodna unija za čistu i primenjenu hemiju dodeli konačna imena.

„Važno je za sve ljude širom sveta da pregledaju imena kako bi se uverili da se uklapaju na svim različitim jezicima", rekla je Sobi.

 

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 13. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара