Zagađene vode u okolini Olimpijskog parka

Vodeći brazilski biolog koji se bori sa zagađenjem vode u Rio de Žaneiru, zatražio je od privremenog šefa države Mišela Temera da odobri vanredna finansijska sredstva za čišćenje dveju laguna oko Olimpijskog parka od slojeva taloga iz gradske kanalizacije.

Pre nekoliko godina su 184 miliona dolara izdvojena za taj projekat čišćenja morskog dna od fekalija, ali novac je na kraju zadržan i realizacije projekta nije ni počela.

Biolog Mario Moskateli uputio je apel predsedniku Temeru na protestu na plaži u Riju gde su došli građani, suferi, jedriličari, veslači i svi drugi koji su na zagađenoj vodi smeđe boje ili žive kraj nje.

Moskateli, koji je najveći brazilski aktivista za čišćenje vode u Riju, rekao je u nekoliko navrata da zagađenje većinom potiče od fekalija iz kanalizacije što bi, kako je rekao, objasnio predsedniku Temeru na sastanku koji bi trajao najviše deset minuta.

"Ukoliko projekat čišćenja ne počne pre Olimpijskih igara, onda neće nikada početi", rekao je biolog.

Zagađenje vode je 'najvrelije' pitanje pred Olimpijske igre koje će se održati od 5. do 21. avgusta.

Veliko čišćenje je najavljeno kao jedan od glavnih projekata koji bi bili trajna zaostavština Igara jer su naučne studije pokazale da će se olimpijski veslači takmičiti u vodama punim opasnih bakterija i virusa.

Gradske vlasti Rija nedavno su okrivile centralne vlasti Brazila za neuspeh u realizaciji projekta, ocenivši to kao "nacionalnu sramotu".

Zbog visoke koncentracije kanalizacionog otpada u vodama dveju laguna, širi se neprijatan miris sumpornih isparenja štetnih po ljudsko zdravlje što će pojačati vetar i talasi, koji su tipični za avgust u Riju, rekao je Moskateli.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво