Orfelinov „Večni kalendar”

U veku prosvetiteljstva, neposredno posle prvog izdanja Didroove „Enciklopedije”, Zaharija Orfelin napisao je „Večni kalendar”. Knjiga je štampana u Beču 1783. godine, u štampariji Jozefa Kurcbeka, koji je imao isključivo pravo štampanja ćirilskih knjiga. To je bio prvi kalendar u srpskoj štampanoj književnosti i jedna od prvih knjiga novovekovne astronomije.

Sastavljena u vidu enciklopedije, knjiga sadrži uglavnom astronomska i prirodonaučna poglavlja, koja obiluju podacima o osnovnim vremenskim ciklusima, svemiru, planinama, zemljotresima i životinjama.

Prikazane su i tablice Sunčevih i Mesečevih godišnjih krugova koje su se koristile za računanje datuma Uskrsa. Osim prirodnih nauka, Orfelin je davao savete o zdravlju.

Zaharija Orfelin jedna je od najvažnijih prosvetiteljskih figura ‒ uz Dositeja i Jovana Rajića svrstava se među najzaslužnije Srbe 18. veka.

Osim „Večnog kalendara" napisao je „Žitije Petra Velikog", „Kaligrafiju", tekstove o vinu, lekovitim travama, a autor je i „Iskusnog podrumara". Uredio je prvi srpski i južnoslovenski časopis „Slavenoserbski magazin" iz 1768. godine.

 Na samom početku „Večnog kalendara" nalazi se i jedan od njegovih najznačajnijih bakroreza „Stvaranje sveta". Knjigu prati devet presavijenih listova sa ilustracijama. Na jednoj strani je objasnio koji mesec ima 30 dana a koji 31 dan, i kako na ruci možemo to da odredimo; u poslednjoj tabeli prikazao je kristale snežnih pahulja koje „golim okom" čovek ne vidi. To je bilo vrlo interesantno za ljude u 18. veku koji su to prvi put videli.

Večni kalendar imao je tri izdanja. Sačuvani primerci nalaze se u Biblioteci Srpske akademije nauka i umetnosti, Narodnoj biblioteci, Univezitetskoj biblioteci i Biblioteci Matice srpske. 

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво