Utvrđeno koja je najružnija boja na svetu

Posle detaljnih istraživanja i analiza tržišta, utvrđeno je da najviše negativnih reakcija kod ljudi izaziva nijansa ʼ448Cʼ, poznata i kao ʼblatnjavo- braonʼ boja. Boja koja je ispitanike asocirala na prljavštinu, pa i na smrt, koristi se na specifičan način u kampanji protiv pušenja.

Tim stručnjaka proveo je tri meseca pokušavajući da utvrdi koja je to „najružnija boja na svetu". Najviše negativnih reakcija izazvala je nijansa ʼ448Cʼ, poznata i kao ‒ ʼblatnjavo-braonʼ boja spektra "panton".

Istraživači su „namirisali" potencijal te nijanse, jer je ispitanike asocirala na prljavštinu, pa čak i smrt.

Stručnjaci su se upustili u takvo istraživanje jer veruju da upravo ružne i sumorne boje mogu na svoj način umanjiti prodaju cigareta.

Godine 2012, australijske vlasti angažovale su stručnjake kompanije „GfK Blu mun" da dizajniraju novo pakovanje koje će odvratiti ljude od kupovine duvana. To su bili počeci korišćenja hladnih i neprivlačnih boja „za više ciljeve".

Više od hiljadu pušača je, u periodu od tri meseca, učestvovalo u sedam studija, a cilj je bio ‒ ustanoviti najružniju boju . Tako je blatnjava ʼopak kušeʼ (opaque couché) odnela pobedu.

Pušačima se takođe nisu dopale: senf-boja, limeta-zelena, bež, bela i tamnosiva. Maslinasta boja je takođe bila neprivlačna pušačima, ali je ipak „skinuta sa liste ružnih" u završnoj fazi ispitivanja ‒ kao suviše „otmena boja".

Posle tri meseca, nijansa ʼ448Cʼ izabrana je kao najbolja za „odbijanje" pušača, pa je tako počela da se koristi za ambalažu cigareta širom Australije.

I sada, nakon što je novo demotivišuće pakovanje pokazalo prve uspehe u suzbijanju prodaje cigareta na „najudaljenijem kontinentu", u Velikoj Britaniji, Irskoj i Francuskoj, kreirali su vrlo jednostavnu, vizuelno nezanimljivu ambalažu za duvan, koja u prvi plan stavlja - pogađate ‒ upravo nijansu ʼ448Cʼ.

Kažu da je lepota u oku posmatrača, a posmatrači su (bar oni koji puše), iznenađujuće složni ‒ „blatnjave" nijanse „gase" čak i strast za duvanom.

broj komentara 6 pošalji komentar
(četvrtak, 09. jun 2016, 14:02) - anonymous [neregistrovani]

Да се не лажемо

Да нам поклоне овако офарбан масерато, уопште се не би бунили.
(Сем око трошкова регистрације)

(sreda, 08. jun 2016, 01:31) - anonymous [neregistrovani]

Blatnjavao braon, a moze i

kakizuta boja.

(sreda, 08. jun 2016, 00:48) - Срђан [neregistrovani]

Није најружнија, али јесте ружна

То није најружнија боја, нису у праву, али да није лепа, чињеница је да - није.

(utorak, 07. jun 2016, 20:50) - Aspalathos [neregistrovani]

analogno pitanje

Koji je najružniji ton u audio opsegu frekvencija od 20 Hz do 20 kHz? Malo mi je to bedasto pitanje.

(utorak, 07. jun 2016, 15:07) - anonymous [neregistrovani]

Pušenje povećava šanse

da te žena prevari sa molerom, jer ćeš zbog pušenja morati češće da krečiš.

(utorak, 07. jun 2016, 15:06) - anonymous [neregistrovani]

Глупости

Волео бих да видим пушача који је оставио цигарете због боје кутије. Ако ти се баш не свиђа боја, купиш табакеру...
Због 20 долара по паклици ми се чини јачи разлог.