Više voćnih obroka u mladosti ‒ manji rizik od raka

Naučnici Harvardove škole opšteg zdravlja došli su do zaključka da je kod žena koje su u tinejdžerskim danima jele u proseku tri porcije voća dnevno, 25 posto manja verovatnoća da će oboleti od raka dojke. Rezultati su izvedeni na osnovu poređenja sa ženama koje su jele manje voća. U najdelotvornije voće svrstavaju se jabuke, grožđe i banane.

Žene koje su u tinejdžerskim danima jele u proseku tri porcije voća dnevno, u manjoj su opasnosti da obole od raka dojke. Rizik je manji za 25% nego kod onih koje su u proseku jele pola porcije voća dnevno.

Do takvog zaključka došli su naučnici Harvardove škole opšteg zdravlja, na osnovu rezultata najnovijih studija.

U studiji je učestvovalo više od 44 000 žena; sve one su, za potrebe ispitivanja, odgovarale na pitanja o svojim navikama u tinejdžerskim danima.

Izgleda da su u zaštiti od kancera najdelotvornije jabuke, banane i grožđe.

Dr Merijem Farvid, naučnica Odeljenja za opšte zdravlje „Harvard Čan skul" i glavni autor studije, navodi da su upravo vlakna iz voća zaslužna za smanjenje rizika od kancerogenih oboljenja.

„Voće je takođe bogato flavonidima ‒ antioksidansima koji se bore protiv oštećenja na ćelijama; ta oštećenja mogu dovesti do abnormalnog ćelijskog rasta", objasnila je Farvid.

Naučnici savetuju da je uvek bolje da se pojede cela voćka, jer sokovi uglavnom ne sadrže vlakna iz plodova.

„Studija naglašava koliko je važan izbor namirnica, jer ono što devojke jedu značajno utiče na njihovo kasnije zdravstveno stanje", kaže Farvid.

Naučnici smatraju da rezultati ispitivanja šalju snažnu poruku školama i ustanovama u kojima mladi borave i hrane se i koje bi trebalo da obezbede dovoljno voća i povrća za dnevne potrebe svojih učenika.

broj komentara 2 pošalji komentar
(utorak, 07. jun 2016, 05:59) - Goran [neregistrovani]

voće u mladosti

Naravno, ali ga ne kupujte kod srpskoh voćara, osim ako ne želite da postanete imuni na pesticide, insekticide....

(utorak, 07. jun 2016, 02:16) - Ivan Zgrozeni [neregistrovani]

Zgrozen sam

Samo pod uslovom da voce nije bilo tretirano herbicidima i pesticidima.