Više voćnih obroka u mladosti ‒ manji rizik od raka

Naučnici Harvardove škole opšteg zdravlja došli su do zaključka da je kod žena koje su u tinejdžerskim danima jele u proseku tri porcije voća dnevno, 25 posto manja verovatnoća da će oboleti od raka dojke. Rezultati su izvedeni na osnovu poređenja sa ženama koje su jele manje voća. U najdelotvornije voće svrstavaju se jabuke, grožđe i banane.

Žene koje su u tinejdžerskim danima jele u proseku tri porcije voća dnevno, u manjoj su opasnosti da obole od raka dojke. Rizik je manji za 25% nego kod onih koje su u proseku jele pola porcije voća dnevno.

Do takvog zaključka došli su naučnici Harvardove škole opšteg zdravlja, na osnovu rezultata najnovijih studija.

U studiji je učestvovalo više od 44 000 žena; sve one su, za potrebe ispitivanja, odgovarale na pitanja o svojim navikama u tinejdžerskim danima.

Izgleda da su u zaštiti od kancera najdelotvornije jabuke, banane i grožđe.

Dr Merijem Farvid, naučnica Odeljenja za opšte zdravlje „Harvard Čan skul" i glavni autor studije, navodi da su upravo vlakna iz voća zaslužna za smanjenje rizika od kancerogenih oboljenja.

„Voće je takođe bogato flavonidima ‒ antioksidansima koji se bore protiv oštećenja na ćelijama; ta oštećenja mogu dovesti do abnormalnog ćelijskog rasta", objasnila je Farvid.

Naučnici savetuju da je uvek bolje da se pojede cela voćka, jer sokovi uglavnom ne sadrže vlakna iz plodova.

„Studija naglašava koliko je važan izbor namirnica, jer ono što devojke jedu značajno utiče na njihovo kasnije zdravstveno stanje", kaže Farvid.

Naučnici smatraju da rezultati ispitivanja šalju snažnu poruku školama i ustanovama u kojima mladi borave i hrane se i koje bi trebalo da obezbede dovoljno voća i povrća za dnevne potrebe svojih učenika.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво