Stresovi u detinjstvu kao „okidač” raznih oboljenja

Naučnici su ispitivanjima pokazali da emocionalni stresovi u detinjstvu mogu da budu „okidač” raznih oboljenja u kasnijim fazama života. Studija je obuhvatila iskustva 7 000 ljudi koji su rođeni iste sedmice i iste godine.

Uporan emocionalni stres koji smo doživljavali kao deca ‒ da li zbog finansijskih izazova, smrti voljene osobe, ili odnosa koji uzrokuju anksioznost ‒ danas se odražava na naše zdravlje, te smo podložniji određenim oboljenjima - zaključak je studije koju su sproveli naučnici Harvard škole javnog zdravlja.

Studija je objavljena u časopisu Američkog koledža za kardiologiju.

„Znamo da je period detinjstva veoma važan za zdravlje i opšte stanje duha i tela", rekao je Ešli Vining, šef istraživačkog tima koji je sprovodio studiju.

Vining je postdoktorand na Odeljenju za društvene nauke i biheviorizam u školi „Harvard Čan", a među autorima studije je i Lora Kubzanski, profesor društvenih nauka i biheviorizma.

Studija je obuhvatila period od 45 godina i iskustva 7 000 učesnika koji su rođeni iste nedelje, 1958. godine.

Rezultati pokazuju da čak i oni koji su dane detinjstva provodili uz manje stresnih situacija, imaju značajan rizik od određenih bolesti i poremećaja.

Emocionalni stresovi u ranom detinjstvu mogu da budu uzrok kasnijih srčanih oboljenja, dijabetesa tipa 2 i poremećaja metabolizma.

broj komentara 2 pošalji komentar
(utorak, 07. jun 2016, 15:52) - anonymous [neregistrovani]

Tako je

Sigurna sam da stresovi u detinjstvu mogu da prouzrokuju ozbiljne bolesti u kasnijem dobu života. Zbog narušenih porodičnih odnosa i oca alkoholicara koji nas je sve maltretirao po kuci sada se borim sa rakom. Zato decu svoju odgajajte u zdravoj sredini pinoj ljubavi razumevanja i tolerancije.

(ponedeljak, 06. jun 2016, 12:13) - Danijel [neregistrovani]

Kasnite

citavih 9 meseci sa ovom informacijom.