Nove tehnologije u eliminaciji ugljen-dioksida iz atmosfere

Znamo da su klimatske promene među vodećim problemima današnjice, ali šta možemo da uradimo sa ugljen-dioksidom koji odlazi u atmosferu? Na Islandu, naučnici rade na rešenju.

Geotermalna energija je jedan od najčistijih dostupnih izvora energije. Međutim, podzemna para sadrži ugljen-dioksid vulkanskog porekla, koji na kraju završi u atmosferi.

„Geotermalne centrale ne emituju mnogo ugljen-dioksida. Kedil-keidi elektrana, na primer, čija je snaga trista megavata električne energije, emituju oko 40.000 tona godišnje, što čini samo 3% onoga što izbaci elektrana iste snage koja koristi fosilna goriva. Umesto da se ugljen-dioksid izbacuje u atmosferu zajedno sa drugim gasovima, on se ovde hvata, meša sa vodom koja dolazi iz iste pare, i onda pumpa duboko pod zemlju. Tehnologija koja se koristi za recikliranje ugljen-dioksida i koja se testira u ovoj elektrani, može da se koristi i u drugim industrijama", objašnjava inženjer Eda Sif Aradotir.

Kada para prođe kroz turbine, ona ide dalje u kondenzator, gde se kondezuje i pretvara u vodu. Ta voda se koristi da bi se u njoj rastvorili ugljen-dioksid i vodonik-sulfid (H2S); potom sve to ponovo pumpa u dubine zemlje.

Moćne pumpe injektiraju karboniziranu vodu petsto metara ispod površine Zemlje. To sprečava da ugljen-dioksid curi u atmosferu.

„U osnovi, treba obezbediti da ugljen-dioksid ostane na dovoljno velikoj dubini gde je pritisak vodenog stuba iznad injektiranog gasa dovoljno visok da ga drži u rastvorenom stanju." objašnjava Aradotirova i dodaje „Island je najvećim delom sastavljen od bazaltnih stena. Ova porozna stena je vulkanskog porekla i igra važnu ulogu u hvatanju ugljen-dioksida: on reaguje hemijski sa karboniziranom vodom, pretvarajući ugljen-dioksid u čvrst materijal".

Bazaltne formacije su dobre za injektiranje ugljen-dioksida zbog svog hemijskog sastava. Sadrže mnogo kalcijuma, gvožđa i magnezijuma, a ovi joni su neophodni da bi se ugljen-dioksid mineralizovao u zemlji.

„Rađeni su neki modeli, i to modeli koji su predviđali velike količine ubacivanja gasa. Rekli su da će biti potrebno sigurno nekoliko godina da se ugljen-dioksid pretvori u minerale. Ipak, rad na terenu pokazuje da se do dešava mnogo brže, i to prevazilazi naša očekivanja; jako smo zadovoljni zbog toga, to je ustvari divna vest za nas, za naučnike, i za sve ljude, zato što to znači da možemo da vežemo ugljen-dioksid - i uradimo nešto za našu klimu! Ovi uzorci pokazuju da se ugljen-dioksid pretvorio u solidni kalcit za samo jednu godinu, mnogo brže nego što su naučnici predviđali", kaže Ivona Galecka, geohemičar sa Univerziteta na Islandu.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 20. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара