Nauka, privreda, društvo

Srpska akademija nauka i umetnosti (SANU) i Odeljenje tehničkih nauka (OTN) organizuju naučni skup pod naslovom „NAUKA, PRIVREDA I DRUŠTVO“ koji će biti održan 2. i 3. juna 2016. godine u Svečanoj sali SANU. Ovim skupom, oni žele da podstaknu produktivna razmišljanja i pokrenu akcije za snažnije povezivanje nauke i privrede i razvoj privrednih aktivnosti u Srbiji.

Наука, привреда, друштво Наука, привреда, друштво

SANU i OTN ovim skupom započinju konstruktivni dijalog uticajnih stručnjaka čija su glavna opredeljenja biznis, nauka, razvoj države, kreiranje sistema u Srbiji za prenos naučnih rezultata u privredu, kao i sagledavanje mera kojima će se uvećati uticaj nauke na društvo u celini.

Naučni skup nastojaće da: razvije dijalog predstavnika nauke i privrede uz učestvovanje državnih organa i ostalih zainteresovanih; prikaže produktivne primere saradnje; ukaže na potrebe i probleme u primeni strategija razvoja koje se baziraju na naučnom razvoju. Očekuje se da će se konferencije iz ove serije održavati na tri godine.

Na naučnom skupu izlagaće predstavnici državnih institucija i stručnjaci koji su se dokazali u oblasti saradnje nauke i privrede, sa ciljem da se Vladi upute specifične preporuke koje bi podstakle razvoj nauke u Srbiji.

Skup je planiran kao serija predavanja praćenih diskusijom, u kojoj će svi učesnici moći da izlože svoje stavove (u okviru vremenskog i tematskog ograničenja). Predavanja i diskusije biće objavljeni u zborniku koji će izdati SANU.

Na skupu će biti prikazani: primeri iz razvijenih zemalja, zemalja u regionu i drugih zemalja koje su u sličnoj ekonomskoj situaciji kao Srbija; iskustva predstavnika agencija koje imaju u svojim ciljevima pomoć naučnom i tehnološkom razvoju; iskustva velikih sistema u Srbiji u korišćenju nauke i tehnologije, ali i malih i srednjih preduzeća (koja se značajno oslanjaju na visoku tehnologiju i nauku); iskustva naučnika koji su se hrabro upustili u komercijalizaciju sopstvenih naučnih rezultata.

SANU će u nastavku ove aktivnosti pripremiti preporuke za definisanje politike i aktivnosti državnih organa, predložiti strategije naučnih i privrednih organizacija i preporučiti zajednički pristup u promovisanju nauke u društvu i podsticanju plodne saradnje nauke i privrede. Taj materijal biće ponuđen Vladi Republike Srbije, predstavnicima industrije i naučnim institucijama radi daljih unapređenja i primene.

Ovaj skup o odnosu nauke, privrede i društva organizuje Srpska akademija nauka i umetnosti (SANU) kao deo aktivnosti vezanih za proslavu 175 godina postojanja.  

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво