Ručni krst iz Prizrena

Ručni krst, kojim sveštenik blagosilja vernike tokom liturgije, uvek stoji u oltaru, na prestolu, pored Jevanđelja i prestonog krsta.Takav jedan krst iz crkve sv. Nikole u Prizrenu pripada tipu dvostrukog krsta na kome su kompozicijska i ikonografska rešenja izvedena u maniru narodne umetnosti.

Krst iz Crkve Svetog Nikole u Prizrenu pripada tipu dvostrukog krsta na kome su kompozicijska i ikonografska rešenja izvedena u maniru narodne umetnosti. Scena Vaznesenja Hristovog urađena je po uzoru na predložak rane hrišćanske ikonografije-Hrist sedi u mandorli a anđeli ga uznose.

U istom duhu predstavljena je scena Raspeća-mladi bezbradi Hristos, ispravljene figure, stoji sa raširenim i blago zakošenim rukama otvorenih šaka, opasan perizomom. Pored njega su 4 figure - u gornjem delu Jovan i Bogorodica, a u donjem pored nogu, Nikodim i Marija Magdalena.

U poslednjoj niši, na prednjoj strani krsta, je Hristos sa jevanđelistima - pet dopojasnih figura poređanih u nizu: Matej, Marko, Isus Hristos, Luka i Jovan što je scena neuobičajena za krstove.

Ovakva arhaičnost predstava na ručnom krstu iz crkve sv. Nikole u Prizrenu tumači se poznijim vremenom nastanka, 1567. godine. Iz Prizrena ga je preuzeo ruski konzul Jastrebov a Narodnom muzeju u Beogradu predao ga je 1885. godine.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво