Ručni krst iz Prizrena

Ručni krst, kojim sveštenik blagosilja vernike tokom liturgije, uvek stoji u oltaru, na prestolu, pored Jevanđelja i prestonog krsta.Takav jedan krst iz crkve sv. Nikole u Prizrenu pripada tipu dvostrukog krsta na kome su kompozicijska i ikonografska rešenja izvedena u maniru narodne umetnosti.

Krst iz Crkve Svetog Nikole u Prizrenu pripada tipu dvostrukog krsta na kome su kompozicijska i ikonografska rešenja izvedena u maniru narodne umetnosti. Scena Vaznesenja Hristovog urađena je po uzoru na predložak rane hrišćanske ikonografije-Hrist sedi u mandorli a anđeli ga uznose.

U istom duhu predstavljena je scena Raspeća-mladi bezbradi Hristos, ispravljene figure, stoji sa raširenim i blago zakošenim rukama otvorenih šaka, opasan perizomom. Pored njega su 4 figure - u gornjem delu Jovan i Bogorodica, a u donjem pored nogu, Nikodim i Marija Magdalena.

U poslednjoj niši, na prednjoj strani krsta, je Hristos sa jevanđelistima - pet dopojasnih figura poređanih u nizu: Matej, Marko, Isus Hristos, Luka i Jovan što je scena neuobičajena za krstove.

Ovakva arhaičnost predstava na ručnom krstu iz crkve sv. Nikole u Prizrenu tumači se poznijim vremenom nastanka, 1567. godine. Iz Prizrena ga je preuzeo ruski konzul Jastrebov a Narodnom muzeju u Beogradu predao ga je 1885. godine.

broj komentara 1 pošalji komentar
(sreda, 25. maj 2016, 18:40)
El Rubio [neregistrovani]

Људи докле више?

Зар је тако тешко научити да је исправно рећи Христос!? Исус Христос, седи Христос, безбради Христос, Христос са јеванђелистима...