Mešavina heroina i opijata hara Amerikom

Za samo godinu dana, više od 29000 ljudi je izgubilo život zbog prekomerne doze heriona ili lekova za umirenje bolova koji su dobijeni na recept. To je povećanje od 329 odsto od početka ovog stoleća. Ova zastrašujuća stopa predoziranja posledica je korišćenja mešavine heroina i opijata koji se zove fentanil koji je 30 do 50 puta jači od heroina.

„Postoji pogrešno shvatanje da vas herion pomešan sa fentanilom bolje „radi"." Upravo suprtno, cena je veoma visoka - imamo mnogo više mrtvih", kaže doktor Denis Vičern, iz Agencije za droge grada Čikaga.

Svakog dana u Čikagu od predoziranja umre jedna osoba. „Kada pomešaju fentanil i heroin, droga je mnogo jača što je fatalno po telo. To dovodi do predoziranja i smrti," kaže on. 

Čelsi Blekbern iz Picburga, stara dvadeset pet godina, koja je na heroinu od kad je bila trudna, kaže da želja za snažnijim doživljajem može brzo da dovede do fatalnih posledica. „Počela sam sa opijatima kao što su lekovi za umirenje bola, a onda sam sa 19 godina završila kao potpuni heroinski zavisnik.

Stopa smrtnosti zbog predoziranja najviša je u Zapadnoj Vridžiniji, Novom Meksiku, Nju Hempširu, Kentakiju i Ohaju. Zbog mešavine fentanila i heroina, u Ohaju su 2013. umrle 84 osobe, samo godinu dana kasnije - 503. Prošlog meseca, sigurnostne kamere su snimile u restoranu u Klivlendu jednog zavisnika koje je pao u nesvest u po bela dana, i koji je vraćen u život zahvaljujući Narkanu, leku koji se koristi u takvim prilikama.

Rođaci zavisnika sada jure Narkan, ili Nalokson, kako se još zove, da spašavaju živote. On u ovoj državi može da se nabavi bez recepta. „U Ohaju imamo veću smrtnost od predoziranja nego saobraćajnih nesreća. To je veliki problem i želimo da uradimo sve kako bi spasli živote i ovo je jedan od načina da to postignemo," kaže doktor Meri Diorio iz Ministarstva zdravlja.

Administracija predsednika Obame je predložila plan težak milijardu dolara za borbu protiv heroinsko-opijatske epidemije, ali na Kongresu je da odobri novac.

broj komentara 3 pošalji komentar
(utorak, 24. maj 2016, 14:11)
anonymous [neregistrovani]

Re: Miki

Ha! Ta ti je dobra :)!

(ponedeljak, 23. maj 2016, 14:42)
anonymous [neregistrovani]

I to je ono pravo.

Idemo u Rusiju ,tamo ima "samo"Votke.

(ponedeljak, 23. maj 2016, 14:17)
Мики [neregistrovani]

Америка, то је оно право !

Америка, то је оно право ! Идемо сви у Америку авионима „Ер Србије” !