Hoće li nova pakovanja za cigarete pomoći u borbi protiv pušenja

U Velikoj Britaniji misle da hoće. Četiri najveća svetska proizvođača cigareta, među njima i Filip Moris, izgubili su sudski spor protiv vlade koja je donela propis o novom izgledu pakovanja za cigarete.

Хоће ли нова паковања за цигарете помоћи у борби против пушења Хоће ли нова паковања за цигарете помоћи у борби против пушења

Pakovanja će biti neupadljive maslinasto zelene boje sa velikim upozoravajućim slikama koje  će pokrivati 65% kartonske kutijice. Zabranjene su i poruke "ovaj proizvod nema aditiva u sebi" i "... manje štetan od drugih brendova". Mentol cigarete će moći da se prodaju do 2020, posle toga postaju istorija.

Aktivisti koji se bore protiv korišćenja duvana su zadovoljni. Debora Arnot, izvršni direktor organizacije  "Zdravlje - akcija protiv pušenja" kaže da je ovo težak poraz velikih duvanskih kompanija.

"Oni su izgubili sudski spor protiv vlade koja je od njih tražila da svoje proizvode pakuju u neupadljive maslinastozelene kutije, oslobode prepoznatljivog brenda i samo običnim slovima napišu ime. Razlog za sve ovo, i razlog zašto je vlada išla ovako daleko, jeste što su oznake na pakovanjima i brendovi upadljivih boja. To odvlači pažnju od zdravstvenih upozorenja i privlači mlade ljude, zavodljivo je.

Nadamo se da će vremenom ovo dovesti do smanjenja broja mladih ljudi koji posežu za duvanom. Podaci iz Australije pokazuju da sve ovo pomaže i da veći broj odraslih odustane od pušenja."

Mišljenja javnosti su podeljena. Mnogi smatraju da ovo neće uticati na smanjenje broja pušača. Oni koji su vezani za neki brend, nastaviće da puše svoje omiljene cigarete. Što se tiče mladih, smatraju da će oni nastaviti da eksperimentišu, ovoga puta možda sa elektronskim cigaretama jer one imaju bolje arome.

Drugi pak smatraju da je to dobra ideja. Pakovanja će sa svim tim užasnim slikama posledica pušenja biti grozna, ali ako to smanji broj korisnika duvana među mladima, smatraju da je - opravdano.  

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво