Boravak u prirodi obezbeđuje kvalitetniji san

U časopisu Preventivna medicina objavljeni su rezultati studije sprovedene na Univerzitetu u Čikagu, o uticaju boravka u prirodi na kvalitet sna, posebno kod ljudi starijih od 65 godina. Boravak u prirodi, pored boravka u zelenoj šumi, podrazumeva i boravak na peščanoj plaži, u obližnjem parku ili na obali reke. Do sada su brojne studije ukazivale na vezu nedovoljnog i neadekvatnog sna sa mentalnim problemima, slabljenjem kognitivnih funkcija, opštim fizičkim zdravljem i problemom gojaznosti. Ova najnovija studija jasno pokazuje da boravak u prirodi pomaže ljudima jer popravlja kvalitet i dužinu sna.

Боравак у природи обезбеђује квалитетнији сан Боравак у природи обезбеђује квалитетнији сан

Kako ste spavali u poslednjih mesec dana?

Istraživači sa Univerziteta u Čikagu i Škole za medicinu Univerziteta u Njujorku, udružili su se oko ovog projekta, koristeći već postojeće podatke iz Sistema nadzora rizičnih faktora ponašanja. Da bi uočili vezu broja dana obeleženih problemima sna sa pristupom prirodnom okruženju, naučnici su upotrebili uzorak od preko 250 hiljada odraslih Amerikanaca ali i već postojeći indeks geografskih oblasti koji ukazuje na dostupnost prirode, na klimu, broj sunčanih dana i prosečne temperature vazduha.

Direktno odgovarajući na anketna pitanja o kvalitetu sna u poslednjih mesec dana, ispitanici su naveli da su u proseku loše spavali manje od jedne nedelje u tom periodu. Ipak, bilo je onih koji su imali loš kvalitet sna tokom 21 pa čak i 29 dana u jednom posmatranom mesecu a upravo su oni imali slabiji dostup zelenim površinama i prirodnom okruženju.

Muškarcima posebno koristi boravak u prirodi

Još jedan važan podatak na koji je ukazala ova studija jeste da se kod muških ispitanika veza sna i dostupa prirodnom okruženju pokazala mnogo jačom. Muškarci su ti koji imaju objektivno više koristi od boravka u prirodi ali su potrebna i dodatna ispitivanja da bi se ustanovio pravi razlog tome.

Postoji samo pretpostavka da su žene možda opreznije i više brinu za svoju bezbednost kada borave u prirodi. Muškarci i žene stariji od 65 godina su sami uočili da, u njihovom slučaju, postoji očigledna veza boravka u prirodi i sna.

Život u zelenom okruženju podstiče na veću fizičku aktivnost i posledično zdraviji san, zaključila je Diana Grigsbi Tusen, profesorka kineziologije i javnog zdravlja na Univerzitetu u Čikagu i vođa ovog projekta koji je finansirao Nacionalni institut za zdravlje. Ovom studijom je još jednom potvrđen značaj ozbiljnog rada na očuvanju prirode.

 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво