Poziv studentima za produkciju audio i video radova

Od 15. maja do 30. juna 2016. godine traje Treći otvoreni poziv studentima za produkciju audio i video radova, koji će se realizovati u okviru Tempus projekta „Studentska audio i video produkcija“. Cilj projekta je uticaj na mobilnost studenata i sastavljanje produkcionih timova koji će povezati studente akademija i škola iz različitih država, uz aktivno učešće profesora.

Tempus program Evropske Unije nastao je 1989. godine sa idejom da pomogne modernizaciju visokog obrazovanja. To je akronim koji u prevodu znači: Panevropska šema za mobilnost na nivou univerzitetskih studija. Iako se ideja godinama razvijala, širila i modifikovala, suština povezivanja studenata i profesora iz različitih sredina - ostala je nepromenjena.

Cilj Tempus projekta „Studentska audio i video produkcija" (StudAVP) je stvaranje podsticajnog okruženja za AV produkciju studenata osnovnih i master studija iz Srbije, BiH, Albanije, Slovačke, Slovenije i Bugarske. 

Od 15. maja do 30. juna 2016. godine traje Treći otvoreni poziv studentima za produkciju audio i video radova, koji će se realizovati u okviru Tempus projekta „Studentska audio i video produkcija". Uslovi konkursa i način prijava nalaze se na sajtu www.myartvision.net

Projekat ne podrazumeva pohađanje nekog zajedničkog nastavnog programa, već konkretan rad na proizvodnji filmova. Suština je u mobilnosti studenata, sastavljanju produkcionih timova koji će povezati studente akademija i škola iz različitih zemalja, uz aktivno učešće profesora.

Mediji aktivno uključeni u projekat

U projekat su uključeni i medijski partneri, koji imaju promotivnu, ali i mentorsku ulogu. Time studenti dobijaju mogućnost da sarađuju ne samo sa kolegama-studentima i profesorima iz različitih zemalja već i sa medijskim profesionalcima.

„Studentska audio i video produkcija" ulazi u treću i poslednju godinu realizacije. Do sada su prošla dva ciklusa produkcije. U prvoj godini proizvedeno je 12 radova, u drugoj 18, a pred nama je treći ciklus.

Koordinator projekta Miodrag Medigović, profesor Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu, kaže da će se ovog puta realizovati samo jedan igrani film, ali da će najvažniji biti kvalitet predloženog rada. „S ponosom mogu da kažem da je ove godine proizvedeno više od šest sati programa. Ovim rezultatima su nesumnjivo doprineli i mediji koji su se aktivno uključili u projekat, među njima i RTS".

Pohvale do sada proizvedenih radova stižu sa svih strana.

„Gledao sam filmove realizovane u prošloj godini. Sada sam imao priliku da pogledam ovogodišnju produkciju. Iskreno sam iznenađen koliko je projekat napredovao, koliko su svi filmovi, dokumentarni, igrani, kao i audio-radovi, na visokom nivou. Ovaj projekat ne obuhvata saradnju samo u okviru jednog regiona, grada ili akademije već mnogo šire. Vrlo dobro znam koliko je teško sve to organizovati i učiniti da funkcioniše. Sama ta činjenica je svojevrstan uspeh ‒ ne samo radovi koji su nastali već saradnja koja je ostvarena tokom celokupnog produkcionog procesa. Mislim da je to najvrednije od svega", rekao je za RTS Jan Zakonjšek, docent Univerziteta u Ljubljani.

Gledaoci RTS-a imaće priliku da gledaju igrane, dokumentarne i eksperimentalne filmove, nastale u drugoj godini projekta „StudAVP". U ponedeljak 23. maja 2016, na Drugom programu RTS-a, u 20.30, moći će da pogledaju četvrti deo mini serijala „Poveži se", koji prati razvoj projekta.

Četvrta epizoda snimljena je u Sarajevu na Sedmom susretu predstavnika šesnaest partnerskih organizacija koje učestvuju u projektu. U emisiji su predstavljeni autori filmova, mentori, kao i domaćin susreta ‒ Akademija scenskih umjetnosti u Sarajevu.

Više o projektu zainteresovani mogu saznati na sajtu studavp.net.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се