Cvetne esencije za bolje zdravlje

„Svako biće je zdravo i srećno dok je u vezi sa svojom pravom prirodom“ ‒ tvrdio je dr Edvard Bah, izumitelj sistema Bahovih cvetnih esencija. Još početkom dvadesetog veka, ovaj lekar, doktor nauka, patolog, homeopata, tvrdio je da uzrok bolesti leži u udaljavanju od prave prirode.

„Bolest i nezadovoljstvo su, prema dr Bahu, samo odraz mentalne disharmonije koja nastaje kada se, uprkos unutrašnjem glasu, prilagođavamo načinu života koji je drugačiji od onoga što nam naša priroda sugeriše", objašnjava Irena Brdarić Stojanović, magistar farmacije, jedna od osnivača Udruženja „Bahove cvetne esencije", i njegova prva predsednica. Dodaje i da je dr Bah smatrao da su biljke ono što nam priroda nudi kao rešenje svih naših problema. Zbog toga je napustio svoju dobro razvijenu ordinaciju, i uopšte klasičan pristup u lečenju bolesti, i krenuo peške po brdima Engleske. Tragao je za divljim, samoniklim biljkama u njihovom prirodnom staništu. One su bile osnov za njegovih trideset devet preparata koji deluju na sva negativna mentalna i emotivna stanja.

Dr Bah je smatrao da je posao lekara budućnosti da pomogne pacijentu da oživi zaspale instinkte, najbolje vodiče ka ozdravljenju i zdravlju. Najbitnije karakteristike njegovog sistema su samopomoć, jednostavnost i jasnost, jer priroda nudi samo jednostavna rešenja kako bismo ih lako prepoznali i koristili.

„Dr Bah je postavio sistem lako primenljiv za svaku vrstu problema. Imamo trideset osam pojedinačnih rastvora cvetnih esencija i trideset deveti, „reskju remedi" (Rescue Remedy) ‒ preparat u kome je već pomešano pet cvetnih esencija. Bahov praktičar pravi kombinaciju najviše devet cvetnih esencija, u zavisnosti od potrebe klijenta. Kod akutnih stanja rezultate primene kapi vidimo gotovo odmah. Neprijatna osećanja koja nosimo dugo, bivaju ublažena već u toku prve nedelje korišćenja Bahovih cvetnih kapi. Uz ovakav tretman rastemo i razvijamo se kao ličnosti i uklanjamo jednu po jednu prepreku do unutrašnjeg mira i spokoja", rekla je Irena Brdarić Stojanović.

Tretman prilagođen pacijentu

Problemi i ličnosti klijenata često su kompleksni, slojeviti, pa je i vraćanje u ravnotežu postupan proces. Terapeut je edukovan da pomogne klijentu da se usredsredi na svoje emocije i jasno ih izrazi. Nakon toga pravi kombinaciju preparata koja odgovara potrebama pacijenta. Rezultat ovakvog tretmana je prelazak iz stanja „ne osećam se dobro u svojoj koži" u stanje unutrašnjeg mira, ljubavi i poštovanja prema sebi i drugima. Učestalost odlaženja kod terapeuta određuje sam pacijent. Novi susret najčešće donosi i novu kombinaciju preparata. Doziranje preporučuje terapeut, a uobičajena primena je četiri puta dnevno po četiri kapi preparata.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво