Ratni bukvar

Pre sto godina na Krfu je objavljen bukvar čija je namena, pored obrazovanja đaka, bila i opismenjavanje srpskih vojnika.

Bukvar za osnovne škole u Kraljevini Srbiji štampalo je Ministarstvo prosvete i crkvenih poslova, 1916. godine na Krfu. Iako je Prvi svetski rat uveliko bio u toku u skoro celoj Evropi, a samo Ministarstvo u izbeglištvu na Krfu, jedan od glavnih zadataka bio je da se okupe izbegli đaci i da im se omogući nastavak školovanja u savezničkim zemljama, kao i da se vodi računa o prosvetnim radnicima u zemlji i inostranstvu.

Odlučeno je da se u celosti preštampa bukvar Steve Čuturila, koji je bio u upotrebi više od trideset godina. Posle dva meseca traganja, u avgustu 1916. godine, pronađen je jedan primerak ovog bukvara, i to u Zavodu gospođe Grujić, u Faleru kod Pireja. Državna štamparija Kraljevine Srbije u tom trenutku nije imala ni potreban materijal, a ni mašine za štampanje, pa je taj posao poveren fabrici kartonaže i štampariji braće Aspiotis na Krfu. Do kraja te godine iz štampe je izašlo prvih pedeset hiljada primeraka, koje su urađene fotolitografski sa starog primerka. Sledećih pedeset hiljada odštampano je do leta iduće godine.

Ministarstvo prosvete besplatno je distribuiralo bukvar đacima, školama, bolnicama. Knjiga je bila potrebna i našim đacima koji su se nalazili u školama u izbeglištvu u Francuskoj, najmlađima koji nisu imali odakle da uče i učenicima koji su se pripremali da budu učitelji. Bilo je vrlo važno da budući učitelji i učiteljice imaju udžbenik na osnovu koga će moći da podučavaju buduće generacije kada dođu u oslobođenu Srbiju.

Taj bukvar poslužio je i za opismenjavanje srpskih vojnika na Krfu. Većina njih nije nikada imala priliku da ide u školu, bukvar im je pomogao da nauče prva slova dok su kao ranjenici boravili na ostrvu, a koristili su ga i u Školi za nepismene srpske invalide, otvorenoj početkom juna 1917. godine u Bizerti. „Interesantno kod ovog bukvara je i to što pored svakog slova postoji i određena slika u obliku tog slova, pa je tako kod slova Z nacrtana zmija u obliku slova Z", kaže mr Maja Nikolova, diplomirani pedagog i kustos savetnik u beogradskom Pedagoškom muzeju.

Osim slova koja su bila ilustrovana, bukvar sadrži i kraće poučne tekstove adekvatne uzrastu prvog i drugog razreda osnovne škole, zatim zanimljivosti kao što su pitalice ili zagonetke, ali i malo duže tekstove koji imaju moralni karakter. Ti tekstovi su u datom društvenom trenutku posebno doprinosili razvoju patriotizma i razvoju nacionalnog identiteta. „Najvažnije je bilo to što su srpska vlada i Ministarstvo prosvete bili svesni da će do oslobođenja kad-tad doći i da je potrebno da se pripremi ulazak u oslobođenu Srbiju, kao i da treba odmah po završetku rata da se radi na opismenjavanju stanovništva, kako dece, tako i odraslih" – ističe naša sagovornica.

Jedan primerak ovog bukvara danas se čuva u biblioteci Pedagoškog muzeja u Beogradu.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара