Upoznajte neke od planetarnih ekstrema

U Atakami nema čak ni cijanobakterija, najbrži vetar duva u Sjedinjenim Američkim Državama, a jedan rov u zapadnom Pacifiku dubok je čak 10 971 metar.

Ako ste se pitali gde duva najjači vetar, zašto u nekim oblastima nema čak ni cijanobakterija i po čemu je specifična lokacija "Point Nemo" u južnom Pacifiku - upoznajte neke od planetarnih ekstrema:

Najniža i najviša izmerena temperatura na Zemlji

Antarktik je pun ekstrema. Tamo je zabeležena i najniža temperatura na planeti. Na istočnoj anatarktičkoj visoravni nalazi se greben u čijim se šupljinama tokom vedrih i hladnih noći temperatura može spustiti i ispod -92 stepena Celzijusa.

Nacionalni park Dolina smrti u Kaliforniji je najtoplije mesto na planeti. Najviša temperatura izmerena 10. jula 1913. godine iznosila je 56,67 stepeni Celzijusa.

Najsuvlje mesto na Zemlji

Pustinja Atakama u Čileu verovatno je najsuvlje mesto na Zemlji.

Iako se u nekim područjima Atakame mogu naći kaktusi, veći deo pustinje nema nikakvu vegetaciju, pa čak ni cijanobakterije - zelene fotosintetičke mikroorganizme koji se mogu naći u drugim pustinjama, uglavnom pod stenama.

Najsnažniji vetar

Poznat po nestabilnom i nepredvidivom vremenu, Mont Vašington, najviši vrh na severoistoku Sjedinjenih Država, poseduje rekord za najjaču brzinu vetra ikada izmerenu.

Brzina od čak 372 km/č u izmerena je po podne, 12. aprila 1934.

Najdublja tačka u okeanu

Marijanski rov u zapadnom Pacifiku ima 10.971 metar dubine i predstavlja najdublje mesto u okeanu. Ako bismo u ovaj rov hipotetički „ubacili" Mont Everest , iznad vrha ostalo bi mnogo metara vode. 

Najudaljeniji od kopna i od mora

U severnoj Kini nalazi se najudaljenija tačka od mora poznata kao „Evroazijski pol nedostupnosti", udaljena 2500 kilometara od najbližeg okeana.

Tačka na planeti koja je pak najudaljenija od najbližeg kopna, poznata je kao „Point Nemo" i nalazi se u južnom Pacifiku.

Udaljena je nešto više od 2500 kilometara od najbližeg kopna.

Ni „Point Nemo" ni „Evroazijski pol nedostupnosti" nisu naseljeni ljudima.

broj komentara 3 pošalji komentar
(subota, 30. apr 2016, 16:45) - anonymous [neregistrovani]

Magija pisanja

A šta znači to da je na Antarktiku zabeležena I najniža temperatura? Time se implicira da je tamo zabeležena i najviša temperatura, što nije tačno. A najniža je prvo što bi svako očekivao od Antakrtika. Sa najduboljom tačkom postoji jedan vrlo jednostavan problem - to je najdublja tačka posmatrano direktno sa površine. Moguće je da postoje i mnogo dublje tačke, ali zaklonjene. Temperatura mora da se meri prema određenim standardima, a pre svega u hladovini, što je u Dolini smrti malo teže naći. Brzina vetra pre 80 godina možda nije dobro izmerena, itd. Dakle, sve to zvuči zanimljivo, ali je prilično upitno.

(subota, 30. apr 2016, 15:46) - anonymous [neregistrovani]

Point Nemo

A kako mislite da bi neko mogao da se naseli na tački Point Nemo? Pa to je samo koordinata u okeanu. Jedino da dovuku neki splav tamo, pa da se nasele.

(subota, 30. apr 2016, 14:15) - anonymous [neregistrovani]

Zanimljivosti

Hvala uredniku na kratkoj i zanimljivoj lekciji iz geografije