Imunska lutrija - koja ćelija pobeđuje

Predstavnici Društva imunologa Srbije (DIS) uključuju se i ove godine u kampanju promocije imunologije, u maju, odmah nakon Svetskog dana imunologije koji se obeležava svake godine 29. aprila.

Ovogodišnja tema promocije-približiti princip imunoterapije širokoj populaciji. Imunoterapija predstavlja načine stimulacije ili supresije imunskog odgovora kao vid terapije određenih bolesti. 

Stimulacija imunskog odgovora važna je u odbrani od bakterija i virusa, kao i u lečenju kancera, dok se supresija imunskog odgovora može koristiti u terapiji autoimunskih bolesti, alergija i u sprečavanju odbacivanja transplantiranih organa.

Koordinator akcije dr Ivana Stojanović ističe da je promocija imunologije dobar način da se javnost informiše o imunoterapiji uopšte, kao i o načinima korišćenja imunskog sistema u cilju lečenja različitih bolesti.

Uz deljenje stripova i objave na društvenim mrežama, promociju će upotpuniti interaktivni performans, koji će se održati u srednjim školama u Beogradu i okolini. Performans je zamišljen kao takmičenje različitih ćelija imunskog sistema (jedan učesnik - jedna ćelija) za „najbolju ćeliju" koja se može koristiti za imunoterapiju. Nakon predstavljanja učenici mogu da pitaju „ćelije" o nejasnoćama i nakon toga popune upitnik. Nakon prebrojavanja glasova, objaviće se koja je ćelija pobedila u toj školi u takmičenju za „najbolju ćeliju imunoterapije". Takođe, biće napravljenja i igrica na temu ćelijske imunoterapije koju će moći da igraju učenici.

Uoči Svetskog dana imunologije, 27-28. aprila biće održan naučni skup Društva imunologa Srbije u SANU.

Fokus kampanje biće imunoterapija ćelijama pod sloganom: „Imunska lutrija - koja ćelija pobeđuje?".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара