U Beogradu održan evropski kongres kardiovaskularne hirurgije

65. kongres Evropskog udruženja za kardiovaskularnu i endovaskularnu hirurgiju, održan od 21. do 24. aprila u Beogradu, okupio je sto pedeset renomiranih stručnjaka i predavača iz ove oblasti. Više od četiristo delegata iz zemlje i inostranstva diskutovalo je o aktuelnim dešavanjima i inovacijama u kardiovaskularnoj hirurgiji

Evropsko udruženje za kardiovaskularnu hirurgiju i endovaskularnu hirurgiju (ESCVS) osnovano je 1951. godine u Torinu, a prvi kongres udruženja održan je u Strazburu 1952. godine. Na događaju su prisustvovali predstavnici samo jedanaest evropskih zemalja. Jedan od njih bio je i prof. dr Vojislav Stojanović, nacionalni delegat tadašnje SFRJ. Prof. Stojanović je sledeće dve i po decenije bio veoma aktivan u ovom udruženju, postavši u međuvremenu i njegov potpredsednik. Zahvaljujući njemu, prvi jubilarni, 25. kongres ovog udruženja, održan je u Beogradu, 1976. godine.
Ideja osnivača bila je da se preko Udruženja promovišu nova istraživanja, proučavaju kardiovaskularna oboljenja, prenose naučna znanja. ESCVS ima posebno važnu ulogu u razmeni stručnih ideja- naučnim skupovima i neposrednom komunikacijom kardio i vaskularnih specijalista unapređuju se saznanja o oboljenjima srca i krvnih sudova.
Svečanom otvaranju 65. kongresa prisustvovao je ministar zdravlja Republike Srbije dr Zlatibor Lončar. U prepunoj sali obratili su se predsednik organizacionog odbora kongresa prof. dr Lazar Davidović, predsednik Evropskog udruženja Ostekin Oto, prodekan Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu prof. dr Petar Bulat i drugi istaknuti članovi Evropskog udruženja.
Prof. dr Lazar Davidović, predsednik Organizacionog odbora i dosadašnji član Izvršnog komiteta, na završnici kongresa preuzeo je predsedavanje nad Evropskim udruženjem. Nakon osmogodišnjeg angažmana u vodećem telu ovog udruženja (kao predsedavajući Naučnog odbora) i bogatog međunarodnog predavačkog iskustva (više od pedeset predavanja na eminentnim skupovima u inostranstvu), profesor Davidović će u naredne dve godine biti predsednik najznačajnijeg i najstarijeg udruženja koje okuplja kardijalne i vaskularne hirurge.
Među istaknutim imenima koja su se našla na listi učesnika ovog kongresa izdvajaju se sadašnji i bivši predsednici i članovi Izvršnog komiteta ESCVS, ali i drugi respektabilni kardijalni i vaskularni hirurzi: Ostekin Oto, Matijas Tilman, Željko Sutlić, Domeniko Palombo, Vinsent Riambau, Sebastijan Debos, Teri Folige, Caba Džinič, kao i profesori Univerziteta u Oksfordu - Alison Halidej, Ričard Peto, Ričard Bulbulia, i mnogi drugi.
Godišnji sastanak Evropskog udruženja za kardiovaskularnu i endovaskularnu hirurgiju organizovan je prethodnih godina u Veneciji, Moskvi, Nici, Istanbulu i drugim evropskim metropolama. Uspesi i inovativnost srpskih stručnjaka iz ove oblasti dali su povod da se u Beogradu ove godine postave temelji daljeg razvoja u kardiovaskularnoj hirurgiji.
Mladi kardijalni i vaskularni hirurzi, ali isto tako kardiolozi, anesteziolozi, medicinske sestre i tehničari, imali su priliku da mnogo nauče prisustvujući predavanjima eksperata na ovogodišnjem kongresu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво