Praznično gomilanje hrane

U vreme praznika najčešće pripremamo previše hrane, iako smo svesni da je nećemo pojesti. Podaci govore da čak četrdeset dva procenta bačene hrane u Srbiji potiče iz domaćinstava

U svetu se godišnje baca trećina proizvedene hrane - količina koja bi mogla da nahrani osamsto sedamdeset miliona ljudi. Prema podacima britanske organizacije koja se bavi smanjenjem otpada (Waste and Resources Action Program - WRAP), godišnje se na hranu koja nije pojedena „baci" četiristo milijardi dolara. Amerikanci prosečno odbacuju četrdeset procenata hrane, a najveći rasipnici su Britanci, koji godišnje bace više od četiri miliona tona hrane koju nisu ni probali.

Naravno, nije reč samo o novcu koji simbolično završava na deponijama već i o ekološkom problemu, jer se u procesu raspadanja hrane oslobađa metan. Neka merenja pokazuju da metan sa deponija (na godišnjem nivou) čini sedam procenata ukupne emisije gasova staklene bašte. Proračunima treba dodati i troškove energije, korišćenja prirodnih resursa i nivo zagađenja u samom procesu proizvodnje. U većini zemalja EU prihvaćene su preporuke da se do 2025. godine prepolovi količina hrane na deponijama. Svaka zemlja problem pokušava da reši na svoj način, pa je u Francuskoj uveden zakon kojim se veliki trgovinski lanci obavezuju da hranu doniraju, pretvaraju u hranu za životinje ili đubrivo.

Ankete u Srbiji pokazuju da su vlasnici restorana i pekara zainteresovani za doniranje hrane, međutim, neophodan je efikasan sitem prikupljanja i distribucije, koji, za sada, ne postoji. I dok se rešenje problema na globalnom nivou ne nazire, možda je sasvim dovoljno da za predstojeće praznike pripremimo onoliko hrane koliko naši ukućani i gosti realno mogu da pojedu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 09. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара