Povratak u budućnost – uskoro naša realnost?

U intervjuu za Obrazovno-naučni program RTS-a prof. dr Vlatko Vedral sa Univerziteta „Oksford“ otkriva da li je putovanje u prošlost ili budućnost moguće prema saznanjima koja danas poseduju naučnici i šta je potrebno da bi se tako nešto dogodilo.

Krajem prošle godine obeležen je dan kada je Majkl Džej Foks, glavni junak čuvenog filma Povratak u budućnost iz 1985, letećim automobilom stigao u 2015. godinu. U ovoj filmskoj trilogiji su još pre trideset godina prikazani brojni uređaji od kojih mnoge danas već uveliko koristimo.

Istraživanje četvrte dimenzije i put u prošlost ili budućnost sve više intrigiraju naučnike, a na pitanje da li je tako nešto zaista moguće, prof. dr Vlatko Vedral sa Univerziteta „Oksford“ rekao je da, po zakonima kvantne fizike, jeste.

„Po zakonima fizike, putovanje u prostoru je uvek i putovanje kroz vreme. Naše trenutno znanje o ovoj temi zasnovano je na principima kvantne fizike i Ajnštajnove teorije gravitacije. Zahvaljujući njima, možemo da zaključimo da je u potpunosti moguće putovati i u budućnost i u prošlost, a takođe i zaobići sve kontradikcije koje se najčešće dovode u vezu sa ovakvim putovanjem“, objasnio je Vedral.

„Pa tako, jedan od paradoksa je da se vratite u prošlost i ubijete svog dedu. Međutim, u tom slučaju se vaš otac ili vaša majka ne bi rodili, a samim tim ni vas ne bi bilo. I onda se pitamo: ko se vraća u prošlost da ubije svog dedu? Odgovor tražimo u znanjima iz kvantne mehanike, jer u toj oblasti nema ovakvih kontradikcija, zato što ipak možete da se vratite nazad, ali u potpuno drugačiji svet. To znači da se u ovom istom univerzumu kreira novi svet, tako da ne postoji nikakva kontradikcija u vezi sa ovim putovanjem. Dakle, po zakonima kvantne fizike, tako nešto je moguće“.

Osim toga što traže način da objasne zašto je putovanje kroz vreme moguće, naučnici razmatraju i na koji način bismo mogli da otputujemo u prošlost ili budućnost.

„Mislim da teorija koja bi to opisala još uvek nije dovoljno razvijena, jer, da bismo mogli da u potpunosti opišemo način putovanja kroz vreme, potrebna nam je kvantna gravitacija. Ali kako to simuliramo sada u eksperimentima? Pa kroz kvantnu teleportaciju. Reč je o dve stanice koje su povezane sa kvantnim zamršenim stanjem, a šta god da uradimo u jednoj od njih, to isto se automatski dešava i u drugoj. Ako pričate o komplikovanijim objektima, onda je to još uvek mnogo teže. Na primer, da bismo preneli celu DNK, ceo genetski materijal, biće potrebno više vremena“, ističe prof. dr Vlatko Vedral.

U filmu Povratak u budućnost veliku pažnju privukao je leteći automobil koji omogućava putovanje kroz vreme. Iako na ulicama još uvek ne viđamo takve mašine, na tehnološkoj konferenciji u Beču je pre nekoliko meseci predstavljen novi automobil koji se pritiskom na dugme pretvara u letelicu sa dva sedišta. Mada on još uvek nema osobine vremeplova, pronalazači tragaju za novim uređajima i napravama koji bi nam jednog dana omogućili putovanje kroz vreme.

„U ovom trenutku to najpre možemo dovesti u vezu sa kvantnim računarima, posebno ako govorimo o teleportaciji. Zaista verujem da ćemo za nekih dvadesetak godina imati mašinu koja će omogućiti da se ova tehnologija razvije. Dakle, dvadeset godina za veoma razvijene kvantne računare i isto toliko za neko putovanje u prošlost ili budućnost“, tvrdi prof. dr Vlatko Vedral sa Univerziteta „Oksford“.

 

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 09. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара