Kakav je kvalitet igala za akupunkturu

Može se reći da je kvalitet igala za akupunkturu zadovoljavajući ali je ipak neophodno, putem objektivnih istraživanja, podići bezbednost upotrebe ovih igala na najviši nivo.

Proizvođači stalno usavršavaju proces proizvodnje igala, ali se često mogu nađi određene neregularnosti na samoj površini igala koje povećavaju rizik od alergijske reakcije. Istraživači Univerziteta u Melburnu RMIT usmerili su naučnu pažnju na dve najčešće korišćene vrste igala od nerđajućeg čelika.

Popularnost akupunkturnih tretmana

Glavni istraživač Majk Ksi, direktor RMIT Centra za inovativne strukture i materijale, naglasio je da je tretman akupunkturnim iglama bezbedan ali da je uvek moguće da bude još bezbedniji. Raširenost upotrebe kineske medicine je 40% u odnosu na sve medicinske pristupe a ta vrsta medicinskih postupaka skoro uvek podrazumeva i tretmane akupunkturom. Na zapadu je akupunktura najčešće korišćena alternativna metoda lečenja.

Vrhovi igala moraju biti potpuno pravilno oblikovani, očišćeni i zaoštreni. Akupunkturni tretmani moraju biti potpuno bezbedni za pacijente. Najveći proizvođači akupunkturnih igala su Kina, Japan i Koreja pri čemu Kina pokriva 90% svetskih potreba.

Istraživanje kvaliteta igala za akupunkturu

Za potrebe studije Univerziteta RMIT, odabrano je po 10 igala od svakog brenda, slučajnim uzorkovanjem, a potom su slike, napravljene uspomoć elektronskog mikroskopa, skenirane pre i posle upotrebe. Ovaj postupak je otkrio značajne neregularnosti na površini i na vrhovima igala, i to posebno u slučaju jednog proizvođača. Pre upotrebe su uočene metalne grudvice na površini igle, kojih nije više bilo nakon upotrebe.

Profesor Čarli Ksu, koautor ove studije i direktor istraživačkog programa tradicionalne i komplementarne medicine, ukazao je na mogućnost da su metalne rezidue završile u ljudskom telu uzrokujući nelagodnost i potencijalni dermatitis. Iskrivljeni vrhovi igala mogu izazvati modrice, krvarenje i jak bol tokom i nakon primene terapije. To su najčešće posledice nepravilno centriranog vrha akupunkturne igle. Nije reč o problemima koji bi bili dugoročni ili veoma ozbiljni ali standard kvaliteta mora biti zadovoljen, smatraju istraživači.

Oni su ukazali i na eventualne nedostatke postupka glačanja metala na površini igle. Taj postupak generiše elektrostatične sile koje privlače sitne metalne deliće ka površini igle. Studija je takođe pokazala da je ove deliće moguće ukloniti adekvatnim završnim postupkom čišćenja akupunkturnih igala.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара