S naukom u Evropu

Katedrom za bioetiku za Evropu, odnedavno se rukovodi iz UNESKO Centra za bioetičke studije sa sedištem u Beogradu.

С науком у Европу С науком у Европу

Profesor dr Vojin Rakić, novi šef evropske Katedre za bioetiku, kaže da uspostavljanje sedišta katedre u Beogradu, u Centru za bioetičke studije, ukazuje da je Centar prepoznat u svetu kao jedna od vodećih institucija na polju istraživanja i edukacije.

„To je veliki uspeh srpske nauke. Na ovaj način data nam je liderska uloga u naučnoj oblasti koja se jako brzo razvija. Osim toga, još više ćemo unaprediti saradnju i razmenu akademskih i naučnih sadržaja sa ostalim UNESKO Katedrama za bioetiku, a ima ih približno četrdeset. Intenziviraće se i razmena studenata, a pacijenti u klinikama gde se nalaze naša predstavništva imaće još bolju mogućnost za lečenje.“

Nedavno je u Londonu postignut ogroman uspeh, spasen je život četvorogodišnjoj devojčici oboleloj od akutne limfoblastične leukemije. Editovanjem gena korišćenjem tehnologije CRISPR-Cas 9, postignut je potpuni uspeh u ovom slučaju. Sigurno je da tehnologija koja ima potencijal da spasava živote ljudi ne treba da bude zaustavljena zbog zabrinutosti etičara.

„Ova tehnologija izazvala je mnogobrojne debate. Njeno korišćenje za spasavanje života, kao u nedavnom slučaju devojčice obolele od leukemije čija je prognoza bila tužna, ili u lečenju genetski uslovljenih ili malignih bolesti, apsolutno je moralno opravdano. Ali uvek postoji i druga strana medalje, ta tehnologija može se koristiti i za genetsko inženjerstvo. Oni koji to mogu sebi da priušte, a biće ih jer ovo nisu skupe tehnologije, mogli bi da na ovaj način odaberu koje osobine žele kod svoje dece, pri tome ne mislim samo na boju očiju, već i na inteligenciju... Tu se sa etičke tačke gledišta dovodi u pitanje korišćenje takvih tehnologija“, kaže profesor Rakić.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво