Novi uređaj za praćenje zdravstvenog stanja

Da li praćenje zdravstvenog stanja može biti lako kao nošenje privremene tetovaže? Naučnik za izučavanje materijala, Džon Rodžers, misli da može. Nedavno se pojavio novi elektronski uređaj koji prati telesnu temperaturu, analizira hemikalije u kapi znoja i onda šalje podatke, bežičnim signalom, na aplikaciju pametnog telefona. I sve to u paketu veličine nekoliko poštanskih markica.

Ovakav uređaj može da pomogne sportistima i odmah da proceni njihov nivo hidratacije, ali i nudi naučnicima jednostavan i neinvazivan način za prikupljanje podataka za medicinske studije. „Istraživači su i ranije pravili senzore znoja, ali novi uređaj samo predstavlja novi nivo sofisticiranosti“, kaže Džon Rodžers, naučnik.

Rodžersova laboratorija na Univerzitetu „Ilinoj“, samo je jedna od mnogih koja pravi ovakve elektronske uređaje. Većina elektronskih aparata izgledaju kao kutije kojima mora pažljivo da se rukuje, ali izumi iz Rodžersove laboratorije su više kao nalepnica visoke tehnologije.

Ovi lepljivi flasteri sastoje se od minijaturnih žica i mogu da stoje na koži nedeljama i mere veliki broj parametara. Rodžers želi da njegovi senzori više podsećaju na delove živih organizama, a manje na tradicionalni računar.

Pored senzora za kožu koji su u stanju da mere temperaturu, ukočenost kože, hidrataciju i druge parametre, Rodžers i njegov tim sada stvaraju uređaje nalik koži, koji služe za ispitivanje tečnosti kao što su znoj ili krv za medicinske potrebe. Takođe su dizajnirali elastične uređaje koji se rastvaraju tokom vremena.

Sredinom januara pokazali su uređaj koji meri pritisak i temperaturu unutar ljudskog mozga za ljude koji su pretrpeli povredu mozga. Nakon što obavi svoj posao, senzor se rastvara u cerebrospinalnoj tečnosti.

Lekari mogu koristiti i druge, slične uređaje unutar tela da prate koliko transplantirani organ odgovara novom domaćinu. Naučnici koji izučavaju životnu sredinu mogu da ih koriste za praćenje promena u osetljivom ekosistemu.

Rodžers i njegov tim su razvili nosive uređaje i za tvrde podloge, kao što su nokti ili zubi. Ove napravice mogu da prikupljaju podatke, ali i da šalju i primaju bežične signale, slično mobilnim telefonima. Kao što neki pametni telefoni mogu da se koriste kao kreditne kartice za plaćanje, jednog dana, umesto da koristite karticu ili gotovinu, možda budete plaćali koristeći mali čip postavljen na zubima. Nema više kartica, jedino što vam treba je osmeh.

Rodžers kaže da su naučnici u njegovoj laboratoriji ljudi željni da koriste nauku za rešavanje problema i da misli da je važno da se ovakve stvari prenesu u stvarni svet.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи