Fizička aktivnost je obavezna, ali uz oprez!

Invazivno merenje arterijskog pritiska prvi put je, u naučne svrhe, rađeno na zdravom dobrovoljcu.

Jedinstveni eksperiment o promeni krvnog pritiska prilikom fizičke aktivnosti urađen je u saradnji Vojne akademije i Vojnomedicinske akademije, i to ekskluzivno pred kamerama RTS-a.

Ekskluzivno - invazivno, merenje arterijskog pritiska prvi put je, u naučne svrhe, rađeno na zdravom dobrovoljcu. Radi se o direktnoj metodi merenja pritiska koja daje precizan uvid u trenutne i brze promene pritiska tokom određenih aktivnosti. Dokazano je – u statičkom položaju koji je karakterističan za spust u skijanju - gornji pritisak dostiže vrlo brzo vrednost od 220.

Ali, postavljalo se pitanje da li će ovom metodom uspeti da urade kontinuirani monitoring pritiska na dobrovoljcu u pokretu. Ukoliko se pojedine dobijene vrednosti pritiska dovode u pitanje zbog specijalnih uslova izvođenja eksperimenta, skok pritiska prilikom statičkih vežbi je potpuno precizan kao i mera za koliko pritisak raste kod svih aktivnosti.

Boris Glavač, profesor fizičke kulture na Vojnoj akademiji, rukovodilac Laboratorije za funkcionalna i morfološka istraživanja VA, dobrovoljno je, sa specijalnom iglom plasiranom u arteriju, povezan na aparate, radio brojne vežbe i omogućio naučno potvrđen pregled skokova pritiska tokom različitih aktivnosti.

Eksperiment je omogućio precizan uvid u trenutne i brze promene pritiska tokom određenih aktivnosti. Urađene vežbe i položaji tela imaju slične mehanizme i u svakodnevnom životu. Usisavanje je nalik na ciklične vežbe. Kačenje zavesa, menjanje sijalica, rad na visini sa kontrakcijom svih mišića - samo su neki od primera koji liče na statičke vežbe koje naglo podižu pritisak.

Prof. dr Sonja Radaković, načelnik Sektora preventivne medicine VMA objasnila je da je kretanje, povećanje krvnog pritiska očekivan odgovor organizma za povećanom isporukom krvi u aktivne mišiće ali da je ovaj ekperiment značajan jer je dokazao da je ovakvo ispitivanje moguće i pružio precizan uvid u trenutno kretanje pritiska tokom fizičke aktivnosti. I tako je još jednom je potvrđeno da ciklične vežbe najviše pogoduju organizmu.

Predstavljajući nove naučne dokaze, prenosimo poruku da je aktivnost obavezna - ali i da je obavezan oprez tokom aktivnosti.

Direktna invazivna metoda se inače koristi za kontinuirani monitoring krvog pritiska u toku velikih operacija ili kod teških, ležećih pacijenata.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво