Odgovori lekara, 26. decembar 2015.

Dajemo Vam savete, rešavamo nedoymice i ukazujemo gde grešite. I ove subote, Vaša RTS-ova onlajn klinika.

Pitajte lekare: saveti.lekara@rts.rs

Pitanje: Šta da radim? Imam neprijatan zadah godinama. Uzimala sam žvake, mentol bombone, vodu za ispiranje usta. Išla sam kod stomatologa i sve je isto. Ne pušim, ne pijem. (M.B)

Odgovor: Neprijatan zadah iz usta predstavlja problem koji može biti izražen u različitom stepenu, i kao takav negativno utiče na psihološko stanje osobe, jer sputava svakodnevnu komunikaciju. Uzroci neprijatnog zadaha su brojni, a uklanjanjem uzroka, najčešće, problem neprijatnog zadaha se rešava. S obzirom na to da ste naveli da ne pušite, ne konzumirate alkohol i da je higijena usta odgovarajuća potrebno je isključiti neka oboljenja. Na primer, oboljenja gornjih i donjih disajnih puteva (infekcije sinusa, tonzilitis, bronhitis, hronična oboljenja pluća) i oboljenja gasterointestinalnog trakta (gastroezofagealni reflux, hijatus hernija).

Za uklanjanje neprijatnog mirisa mogu se koristiti različita dezodorantna sredstva, u vidu spreja ili vodice za ispiranje usta, sijalogogna sredstva koja stimulišu lučenje pljuvačke takođe mogu eliminisati neprijatne mirise iz usta (kiseli sokovi, kisele i ljute bombone, žvakaće gume). Ako i nakon sprovođenja ovih mera ne prestane zadah potrebno je posetiti stomatologa specijalistu oralne medicine koji će sprovesti odgovarajuću terapiju, a u slučaju isključenja oralnih uzroka zatražiti i dodatna ispitivanja specijalista drugih grana. (Dr Sandra Mrđa)

Pitanje: Imam 43 godine, a poslednja dva meseca kosa mi je naglo opala. Probala sam mnogo toga: razne ampule, pakovanja za kosu, pijem „Bevipleks“ i vitamin E. Međutim, ništa ne pomaže. Šta je rešenje, koje analize da uradim? (S.S)

Odgovor: Potrebno je da odete na pregled kod dermatologa, kako bi se pogledao koren dlake i utvrdio mogući razlog opadanja kose. Da biste otišli pripremljeni na pregled uradite kompletnu krvnu sliku sa biohemijskim analizama, uključujući nivo gvožđa i hormonski status štitne žlezde (TSH, T3, T4). (Dr Snežana Kalabić)

Pitanje: Ugojila sam se desetak kilograma i nikada nisam bila deblja. To me je pogodilo i krenula sam sa intenzivnim treninzima. Međutim već posle prvog treninga, krenulo je da me probada u grudima. Da li ja imam problem sa srcem? Do sada nisam imala i da napomenem imam 30 godina. (N.K)

Odgovor: Pre svakog treninga, morate da uradite vežbe zagrevanja. S obzirom na to da ste tek počeli da vežbate, potrebno je krenuti sa manjim serijama i postepeno ih povećavati. Ukoliko se tegobe nastave ili pojačaju, idite kod svog izabranog lekara. (Dr Snežana Kalabić)

Pitajte lekare: saveti.lekara@rts.rs

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво