Читај ми!

Odgovori lekara, 14. novembar 2015.

Iz naše male onlajn klinike stižu odgovori na Vaša pitanja. Ove subote, pomagali su nam lekari Vojnomedicinske akademije.

Pitajte lekare: saveti.lekara@rts.rs

Pitanje: Molim Vas da nas posavetujete šta da kupimo dedi i kako da mu pomognemo? Ima rak prostate već 5-6 godina, lečen je hemoterapijom (injekciju dobija na 3 meseca). Rak je metastazirao svuda, pa su mu dali neke dodatne lekove (morfijum i sl) i onda je počeo neprekidno da leži (dan i noć). Plašim se da se ne upropasti. Orijentacija mu je slaba, ali kad lepo pričaš s njim sve razume, samo je malo zbunjen. Želim da mu kupim onu hodalicu, šetalicu, ili bilo šta da se ne razboli još više i da ne oslabi, zbog ležanja. Ode četiri, pet puta dnevno u toalet, uz bakinu pomoć, ali ode i sam često. Šta da mu kupimo od hrane i šta da uradimo kako bismo mu ublaži bolove i vratili snagu? Pomozite. (P.T)

Odgovor: Potrebno je da pacijent bude pregledan od strane nadležnog urologa, kako bi se procenilo njgovo trenutno stanje, potreba za eventualnom hospitalizacijom ili da bi se eventualno procenila mogućnost dobijanja pomoćnih sredstava, analegetika i slično, kako bi se ublažile tegobe koje pacijent ima.

Iz priloženog se vidi da pacijent koristi i brojne kardiološke lekova, pa njegovo opšte stanje može biti uzrokovano i kardiološkim oboljenjima, te je potreban i pregled kardiologa.(Stručni tim Klinike za urologiju VMA)

Pitanje: Imam 56 godina i prije tri godine sam primetio da mi je koža na pola čela promenila boju tj. svetlije je boje. Prinuđena sam da spuštam kosu da se ne bi primetila razlika. Kako da rešim problem? (A.K)

Odgovor: Postoji mogućnost da se kod vas radi o vitiligu. Ipak, najbolje bi bilo da se javite na pregled kod dermatologa, koji će postaviti dijagnozu i preporučiti adekvatnu terapiju. (Doc. dr. sc. med. Željko Mijušković, dermatovenerolog VMA)

Pitanje: Dana 07.09. 2015. godine na jutarnjem programu RTS-a, doktor Nožić sa VMA je govorio o leku koji sigurno leči Hepatitis C. Da li imate informaciju o kojem se leku radi, koja je njegova cena i da li se i kako može kupiti? (V.I)

Odgovor: U zemljama Zapadne Evrope i SAD koristi se više lekova koji mogu dovesti do eliminacije virusa hepatitisa C u približno 100% slučajeva. Ovi lekovi se primenjuju samo kod određenih kategorija bolesnika. Oni zvanično nisu dostupni i ne mogu se kupiti. Za detaljnije informacije potrebni su podaci o Vašoj bolesti. (Puk. prof. dr Darko Nožić, VMA)

Pitanje: Zamolio bih vas za jedno stručno pitanje. U kontaktu sa vodom pojavljuju mi se crvene tačkice po telu i izazivaju svrab. Da li je to alergija? (M.M)

Odgovor: Postoji mogućnost da se kod Vas radi o urtikariji na: hladnoću, toplotu ili, što je veoma retko, na vodu. Predlažem da se javite dermatologu, koji će uraditi neophodno testiranje i tako postaviti pravu dijagnozu. (Doc. dr sc. med. Željko Mijušković, dermatovenerolog VMA)

Pitanje: Poslednjih meseci počeo sam da kontrolišem nivo šećera u krvi i rezultati su mi dosta čudni (bar meni). Jednog dana sam imao osećaj da mi se usta lepe i proverio sam šećer i vrednost je bila 11,9. Počeo sam tako da proveravam nivo šećera u krvi. Doktor mi je rekao da uzmem pola tablete od 1000 miligrama uz obrok (glycophage) i kada sam sledećeg dana proverio, vrednosti su bile 3,3 i osećao sam drhtavicu, vrtoglavicu, znojenje. Prestao sam sa lekovima, ali sam počeo da vodim računa o ishrani. Ujutru su mi vrednosti oko 8,5, a nekad oko 8. Kada prođe dva sata od obroka, vrednosti su oko sedam (nekada je 4,6 ili 6,4). Ujutru su vrednosti najveće, zašto? (L.P)

Odgovor: Na osnovu vrednosti glikemija u krvi Vi imate dijabetes. Potrebno je da se javite nadležnom endokrinologu radi daljeg lečenja. (Puk. prof. dr sc. med. Zoran Hajduković, VMA)

Pitajte lekare: saveti.lekara@rts.rs

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво